Dom upokojencev Ptuj, ki upravlja s petimi enotami na Ptuju, v Juršincih, Muretincih, Kidričevem in za zdaj tudi še v Kopru, se bo po nekaj letih lotil gradnje novega doma.

Zemljišče so zagotovili v Žabjaku, če bodo deležni podpore lokalne politike in države, pa bi lahko začeli graditi že v drugi polovici naslednjega leta.

Kot je za STA povedala Jožica Šemnički, direktorica enega večjih slovenskih domov za oskrbo starejših, ki trenutno razpolaga s 700 posteljami, bodo s to investicijo odpravili večposteljne sobe in povečali kvoto enoposteljnih sob, kar je del strategije njihovega doma.

»Projekt je trenutno v fazi pridobivanja dokumentacije, priprave idejne zasnove, investicijski plan je pripravljen, gotovo pa bo potrebna še novelacija. Pripravljamo spremembe občinskega prostorskega načrta, ki bodo ustrezneje umestile enoto v prostor, najpomembnejše pa je seveda pokritje finančne konstrukcije. Ocenjena vrednost je 14 milijonov evrov,« je pojasnila direktorica.

Po njenih besedah imajo približno polovico denarja na voljo sami, drugo polovico pa želijo pridobiti ali od ministrstva, pri čemer na to računajo predvsem zaradi načrtovane oddelitve njihove koprske enote, ali pa bi najeli posojilo, poroča STA.

Z novo enoto bi Dom upokojencev Ptuj pridobil 200 dodatnih postelj, od tega sto v enoposteljnih in 50 v dvoposteljnih sobah. Ker nameravajo odpraviti večposteljne sobe v ostalih enotah, bi tako svoje zmogljivosti povečali za sto dodatnih mest, od tega bi jih 30 namenili kratkotrajnim namestitvam.

»Ljudje so včasih z danes na jutri postavljeni pred dejstvo, da morajo zagotoviti ustrezno oskrbo. Marsikdo bi se ob ustrezni intenzivni obravnavi, recimo po zlomu kolka, rehabilitiral in nato lahko vrnil v domače okolje,« je takšno odločitev utemeljila Šemničkijeva.

Kot je še dodala, je demografija v Sloveniji vsem znana, zato meni, da bi tako investicijo morali podpreti vsi, ki odločajo o projektu. Z njo bi po njenih zagotovilih zapolnili trenutne potrebe po posteljah, glede na demografske napovedi pa bi potrebe zadoščale tudi za naslednjih pet let.

Ptujski dom ima sicer trenutno na voljo 700 postelj, od tega 140 v dislocirani enoti v Kopru, ki naj bi jo po napovedih ministrstva kmalu ločili od matične hiše. Zavod bo po besedah direktorice tudi letos posloval pozitivno, so pa nekoliko dvignili cene, a predvsem na račun plač zaposlenih. Teh je trenutno okoli 350 oziroma 400, saj morajo nadomeščati tudi dolgotrajne bolniške in druge odsotnosti.

V zvezi z omenjeno investicijo je iz lokalnega okolja prišlo tudi do obtožb glede lokacije in nakupa zemljišča, poroča STA. Na to je med drugim opozorilo nekdanje vodstvo doma, ki je moralo že pred leti zapustiti zavod, v katerem se je takrat nakopičilo za več kot 11 milijonov evrov presežka. 

Tudi kidričevski župan Anton Leskovar je na aprilskem kolegiju županov Spodnjega Podravja opozoril, da naj bi za zemljišče odšteli 70 evrov za kvadratni meter, čeprav bi se ga v Vidmu pri Ptuju dalo dobiti za 20 do 30 evrov. To je potrdil tudi tamkajšnji župan Branko Marinič in povedal, da imajo na voljo 120.000 kvadratnih metrov, pa jih iz doma upokojencev nihče ni povprašal glede te možnosti.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

OBČINA DESTRNIK (nepreverjen)

Že nekajkrat smo povedali, da imamo na razpolago 20.000 m2 zemljišča, od tega je 7000 m2 stavbnega za gradnjo doma za starejše občane.
Za to zemljišče je že bil sprejeti OPN, sedaj je v pripravi OPPN. Občina bi parcelo prodala po 15 EUR/m2. Zemljišče se nahaja ob glavni cesti in se razprostira proti gozdu, kar je idealna lokacija za starejše, ki jim prija čisti zrak, čisto in umirjeno okolje.
Dobrodošli na Destrniku.

Starejše novice