19. redna seja ptujskega mestnega sveta je tokrat zaradi izrednih razmer potekala v Dominikanskem samostanu. Beseda je tekla tudi o odpravi plačevanj odškodnin za CERO Gajke in o podražitvi vrtca.

Rebalans proračuna Mestne občine Ptuj se je letos sprejemal že drugič. Ključne spremembe so predvsem pri izgradnji kanalizacijskega omrežja. Kjer so bila gradbena dovoljenja, je občina šla v izgradnjo omrežja z lastnimi sredstvi. Pri tem gre za omrežje na Grajeni in na območju Sodnice - Suha veja. 

Glavnina občinskih sredstev za leto 2021 gre predvsem v investicije, pri čemer je glavna in največja investicija izgradnja fekalne kanalizacije. Projekt je odobren, zato si občina obeta izgradnjo kanalizacije, kakor hitro bo mogoče. 

Pomembni projekti za leto 2021 so še izgradnja vodovoda, kolesarskih stez, popravilo cest, obnova Osnovne šole Mladika in obnova Osnovne šole Olge Meglič. Največja projekta glede na finančna sredstva bosta projekt odvajanja in čiščenja odpadne vode reke Drave in obnova Stare steklarske in Vrazovega trga. Vsi projekti naslednjega leta bodo znesli približno 13 milijonov evrov

Sklep o postopnem znižanju in odpravi bonitet zaradi odlagališča CERO Gajke

Svetniki so odločali tudi o tem, ali bo Mesta občina Ptuj začela s postopno odpravo bonitet za prebivalce vplivnih območij odlagališča CERO Gajk. Tako bi se bonitete začele odpravljati leta 2021, vsako leto bi se zmanjšale za 25 odstotkov, vse do leto 2024, ko bi se bonitete popolnoma odpravile

»To območje več ni degradirano. Recimo bobu bob in končno ukinimo bonitete,« je povedal Alen Iljevec iz svetniške skupine Lista Ptuj. Poudaril je tudi, da so prebivalci naselja Podvinci izpadli iz vplivnega območja, kar pomeni, da niso bili nikoli deležni bonitet, pa bi si jih morda zaslužili.

Izpostavil je tudi, da se ljudje še vedno priseljujejo na to območje in da novi priseljenci nikakor ne bi smeli biti upravičeni do bonitet. Iljevec ni za postopno, ampak za takojšnjo odpravo bonitet. 

Vodja civilne iniciative Za ptujsko obvoznico in mestna svetnica iz Liste Andreja Čuša Sergeja Puppis Freebairn strogo zavrača vse izjave, da gre za požrešnost prebivalcev iz vplivnih območij. Pravi, da so prebivalci zares zaskrbljeni za svoje zdravje in naravo, v kateri živijo. »Ljudje so zaskrbljeni, pa ne za odškodnine,« pravi Freebairnova. 

»Pojavi se vprašanje, če gre za denar ali zdravje ljudi. S tem odpiramo Pandorino skrinjico. Vsako območje ima svoje pluse in minuse, iz tega območje pa se ni veliko ljudi odselilo, so se pa priselili,« je povedal Gorazd Orešek iz svetniške skupine Lista ZA Ptuj. 

Sklep so ob koncu debate dopolnili tudi z dodatkom, da se bonitete do leta 2024 izplačujejo le že obstoječim prebivalcem. Na novo priseljeni torej izpadejo iz dosedanjega načrta. Sklep so mestni svetniki sprejeli z dvajsetimi glasovi za in šestimi glasovi proti. 

Ptujski vrtci med najdražjimi, podražitve še prihajajo

Na 19. redni seji se je debata razvnela tudi zaradi tematike podražitve vrtca. Ptujski vrtec je že tako med dražjimi, vendar podražitvam ni konca. Kljub temu pa občina ponuja kompromis. 

Marija Vučak o neizbežni podražitvi vrtca (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Zakonski okvirji so tesni, manevrskega prostora ni veliko, pa vendar se dela na optimizaciji vrtca, pravi mestna občina. Štefan Čelan iz Liste dr. Štefana Čelana vidi optimizacijo predvsem v polnjenju vseh oddelkov. Če se torej vsi oddelki napolnijo do zadnjega mesta, se lahko cena vrtcev zniža. 

Seja je tokrat zaradi izrednih razmer potekala v dvorani Dominikanskega samostana (foto: Ines Zupanič Tomažič).

Mestna občina Ptuj tako ponuja 25-odstotno subvencijo za otroke iz območja Ptuja. Pravi, da celotnega dviga cene občina ne more pokriti in tako je 25 odstotkov kompromis, ki ga občina nudi. 

»Vemo, da vrtec rabi tudi investicije. Ključna investicija v prihodnjih letih mora biti kuhinja. Kuhinja je dotrajana, tudi veliko enot je dotrajanih. Mi si bomo te enote pogledali, kar deset jih je. Tudi zaradi vseh investicij, ki so potrebne ne moremo toliko sofinancirati, kot bi si želeli,« je povedala ptujska županja Nuška Gajšek

Na očitke o neoptimalni porabi sredstev znotraj Vrtca Ptuj odgovarja tudi ravnateljica Marija Vučak, ki pa poudarja, da je delovanje vrtcev zakonsko določeno in zato trdi, da ima zelo ozek okvir manevriranja. 

»Razlogi za višanje cene so predvsem zaradi povišanja stroška dela in osnovne stvari, ki se je v Vrtcu Ptuj zgodila - bistveno nižji vpis, bistveno nižja vključitev. V lanskem letu smo sprejeli ceno na 968 otrok, s prvim septembrom je vključenih 888 otrok,« pravi ravnateljica Vučak. Manjšemu vpisu najverjetneje botruje prav koronavirus, to pa je glavni razlog za podražitev vrtca, še dodaja.

Cena vrtca se bo v povprečju dvignila za osem odstotkov, kar pomeni, glede na plačne razrede staršev, dvig od treh pa do 21 evrov. Največ staršev plačnikov je v četrtem in petem tarifnem razredu, kjer se bo položnica dvignila za približno deset evrov

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice