FOTO: Matej Pušnik
Minuli konec tedna so se zaključili 23. Dnevi poezije in vina, ki so jih že desetič pripravili na Ptuju. Se vidimo na naslednjem festivalu?

Dnevi poezije in vina so na Ptuj spet pripeljali zveneča domača in tuja imena sodobne poezije. Z več kot 60 dogodki po Sloveniji, v Avstriji in na Hrvaškem, 20 pesniki iz 16 držav sveta in predvsem z odličnim pesniško-vinskim vzdušjem je organizatorjem uspelo pripraviti še en dobro obiskan festival. Tudi letos na družbeno angažiran vidik umetniškega izražanja niso pozabili.

Kot vsako festivalsko edicijo so organizatorji tudi letos en dogodek posvetili dobremu namenu. »Tokrat sta se na Dobrodelnem pesniškem dvoboju spopadli ekipi vodje festivala Aleša Štegra in direktorja Mestnega gledališča Ptuj Petra Srpčiča. Izkupiček vstopnin so namenili delovanju ptujskega gledališča Teater III, katerega igralke in igralci na festivalu sodelujejo z interpretacijami poezije, performansi in drugimi dogodki,« so povedali v Zavodu za založniško dejavnost Beletrina, organizatorju festivala.

FOTO: Matej Pušnik

Na zaključni slovesnosti je vodja festivala Aleš Šteger dejal: »Vesel sem, da odpirate vrata in srca za poezijo, saj nikakor ni samoumevno, da želimo razumeti to, kar slišimo.« Poudaril je, da je bil letošnji festival po številu krajev, v katerih so se odvili dogodki, rekorden: »Gostili smo čudovite mednarodne pesnike, med njimi Radmilo Lazić in Bei Daa, še posebej odmevno pa je letošnje Odprto pismo Evropi avtorja Ilije Trojanowa, ki je naletelo na izjemne odzive javnosti.«

FOTO: Matej Pušnik (na fotografiji Aleš Šteger)

Na sobotnem Velikem pesniškem branju je pesnik Miroslav Košuta dejal: »Zdi se mi, da je festival potreben kot srečanje in da se moramo zahvaliti bogu, da ga še zmeraj imamo in ga vzdržujemo pri življenju, čeprav bi bil verjetno potreben širše podpore. To, da na tem festivalu že od samega začetka srečujemo ugledne pesnike, pomaga tudi domačim pesnikom, predvsem mlajšim, ki so še na začetku svoje poti. Predvsem v teh časih, ko je kultura pri nas vsak dan bolj na psu in isti trend vlada tudi drugje v Evropi, je lepo, da obstajajo pesniki, ki se borijo v svojih domovinah tudi za neki lepši, človeka vrednejši in čiste poezije vreden svet.«

FOTO: Matej Pušnik (na fotografiji Miroslav Košuta)

Pa naprej? Organizatorji se bodo še naprej trudili festival ohraniti brezplačen, so pa za prihodnje festivalske edicije napovedali marsikatere spremembe in novosti. Vodja festivala Aleš Šteger je za konec dejal, da ena od glavnih želja ostaja »s poezijo okužiti čisto vsako slovensko hišo«.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice