FOTO: Gašper Polanec
Na Ptuju je bilo spet pestro, ob 10. uri se je v večnamenski dvorani v Spuhlji odvijala izmenjava semen.

Dogodek so organizirali Društvo gospodinj Spuhlja, Društvo podeželskih žena občine Markovci, Mestna občina Ptuj, Zavod za turizem Ptuj, LAS Bogastvo Podeželja ob Dravi in v Slovenskih Goricah ter KGZS Zavod Ptuj. 

Udeleženci so pred izmenjavo semen morali izpolniti popisne liste na katerih so vnesli vrsto semen vrtnine, ime sorte, leto pridelave semen, kratek opis rastline, kako dolgo je že seme pri njih ter pritrditi vrečko s semeni.

Prva izmenjava semen je potekala leta 2020 tik pred izbruhom epidemije. Danes pa je ta ponovno zaživela, zbrali so kar 158 semen za izmenjavo.

Sodelujoči so se morali najprej registrirati, kjer so jih evidentirali in predali liste s semeni, v zameno pa so dobili evidente liste s katerimi so lahko izbrali toliko semen, koliko so jih prinesli.

Popisni listi s semeni so bili razvrščeni v pet kategorij: solate, stročnice, čebulnice, začimbe in ostalo

FOTO: Gašper Polanec

Pozdrav županje Mestne občine Ptuj Nuške Gajšek ter Miše Pušenjak

Nekaj čez 10. uro je svoj nagovor imela županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek. Sodelujoče je prisrčno pozdravila, še posebej se je zahvalila organizatorjem dogodka.

Poudarila je, da se ji zdi, da je tovrstni dogodek zelo pomemben, saj je treba domača semena zaščititi. Dodala je, da želi, da se dogodek odvija tudi v naslednjih letih. Hkrati upa, da ga v prihodnje še nadgradijo in povečajo obseg

Sledil je nagovor Miše Pušenjak, slovenske inženirke agronomije, publicistke ter avtorice vrtnarskih priročnikov. Sodelujočim je čestitala za dolgoletni trud pri ohranitvi semen. Ob tem je izpostavila sam namen dogodka in poudarila, da je potrebno izmenjati čimveč sort semen, saj je pridelava avtohtonih semen izjemno težka.

Dodala je še, da so tovrstna semena jedli tudi naši predniki, zato je pomemno, da se ohranjajo. Vsi, ki sadijo ta semena morajo vedeti, kdaj jih lahko sadijo, saj se je treba prilagajati vremenu.

Na koncu je vsem sodelujočim zaželela vse najboljše in dodala, da upa, da se naslednje leto vidijo v še večjem številu.
 

FOTO: Gašper Polanec
FOTO: Gašper Polanec

Po nagovoru Miše Pušenjak pa je povezovalka naznanila pričetek izmenjave semen. Udeleženci so se hitro premaknili pred mize in gledali, katera semena bodo izmenjali. 
 

Komentarji (2)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Metod Trobec (nepreverjen)

jaz sem tudi dal seme
so se babe kar steple za njega

kurenovačka (nepreverjen)

super
kje ga lahko dobim

In reply to by Metod Trobec (nepreverjen)

Starejše novice