FOTO: Damjan Trafela
Mestna občina Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož in Zgodovinski arhiv na Ptuju vabijo na posvet z naslovom Interpretacija dediščine skozi kreativne prakse.

Posvet bo v torek,  21. maja, ob 18. uri v refektoriju Dominikanskega samostana Ptuj in je organiziran v sklopu priprav na kandidaturo za Evropsko prestolnico kulture 2025 (EPK 2025), katere namen je razvoj mesta in njegovega zaledja za njegove prebivalce in tuje obiskovalce, zlasti kulturne. 

Uvodno predavanje bo imel Marko Mele, glavni kustos arheološkega oddelka Universalmuseum Joanneum v Gradcu, čemur bo sledila okrogla miza, na kateri bodo sodelovali predstavniki različnih institucij, ki delujejo na področju kulture in kulturne dediščine. 

Kandidatura za Evropsko prestolnico kulture 2025

Prvi v nizu posvetov, ki jih pripravljavci kandidature za EPK 2025 načrtujejo v prihodnjih mesecih, se bo tako posvetil vprašanjem, kako skozi ustvarjalne prakse predstaviti kulturno dediščino na sodoben in kreativen način ter jo umestiti v kandidaturo za EPK 2025. 

Mesto, ki je v zadnjem stoletju doživljalo izrazite družbene spremembe, skozi katere je izgubilo veliko svoje identitete, mora na novo osmisliti svojo meščanskost. Namen kandidature za EPK 2025 je prispevati k oblikovanju Ptuja v mesto, ki bo v ponos njegovim prebivalcem, istočasno pa želeni cilj tujih kulturnih turistov.

Kulturna dediščina je nosilec kolektivnega spomina vsake skupnosti in eden izmed temeljev njenega obstoja. Skozi skrb za svojo dediščino pripadniki skupnosti oblikujejo svojo identiteto. Predmeti, objekti in območja kulturne dediščine, tako nepremične kot premične, snovne in nesnovne, pa so neposredni odraz te skrbi. Skozi odnos do svoje dediščine se skupnost izraža in razlaga zgodbo svojega obstoja, obuja spomine na svojo preteklost in oblikuje načrte za prihodnost. Skupnost brez kulturne dediščine je obsojena na pozabo.

Osnovna izhodišča kulturne identitete

Mestna občina Ptuj je marca 2019 sprejela odločitev, da bo kandidirala za naziv EPK za leto 2025. Ta odločitev temelji na več postavkah, zlasti je pomembno, da je Ptuj mesto z izjemno, več kot dvatisočletno zgodovino, polno velikih evropskih zgodb, živih in spečih, hkrati pa si želi te zgodbe usmeriti v prihodnost in jih posodobiti, ne le oživljati. Tako želi mesto skozi kandidaturo za EPK 2025 utemeljiti osnovna izhodišča svoje kulturne identitete.

Program posveta: 

Uvodno predavanje:

•    Marko Mele, glavni kustos arheološkega oddelka Universalmuseum Joanneum v Gradcu: 'Trajnostna raba arheoloških krajin v EU-projektih graškega Joanneuma'

Okrogla miza:

•    Nuška Gajšek, županja Mestne občine Ptuj
•    Silvester Gaberšček, vodja sektorja za nepremično dediščino Ministrstva za kulturo RS
•    Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož
•    Katja Zupanič, direktorica Zgodovinskega arhiva na Ptuju
•    Jernej Hudolin, generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije
•    Matjaž Neudauer, direktor Knjižnice Ivana Potrča Ptuj
•    Peter Srpčič, direktor Mestnega gledališča Ptuj
•    Franc Mlakar, menedžer na področju kulture
•    okroglo mizo bo moderirala Marija Hernja Masten

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice