Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož bo popoldne predstavil muzejsko publikacijo z naslovom Zgodba o goricah in vinu.

V romanskem palaciju na Ptujskem gradu bo danes popoldan Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož predstavil muzejsko publikacijo Zgodba o goricah in vinu. V obsežni publikaciji, ki je opremljena s številnimi dokumentarnimi fotografijami, med drugim etnolog Andrej Brence predstavlja izbrana poglavja iz vinogradništva na slovenskem Štajerskem in Ptuju.

V publikaciji bo tudi zapis etnologinje Monike Simonič Roškar, ki opisuje duhovno in socialno kulturo ter značaj Haložanov od konca 19. stoletja do konca druge svetovne vojne.

Predstavitev publikacije bo popestril program, ki bo posvečen vinski tematiki. Sestre Kopinske iz Cirkulan bodo prepevale ljudske pesmi, Tadej Murkovič bo zaigral na frajtonarici, S Koga bodo prišle kmečke žene z vinogradniško malice, Tonček Luskovič pa bo predstavil njihova vina.

Bogata vinska tradicija

Prebivalci Poetovie so že v rimskem obdobju prepoznali odlične naravne danosti ptujskega okolja, saj so prav ti verjetno začeli z vinsko tradicijo na Ptuju. Bogata zgodovina Ptuja je tesno prepletena z vinsko tradicijo že od rimskega obdobja naprej, vrhunec tega pa sega v obdobje, ko so mesto vodili minoriti, poroča STA. Ptujsko kletarstvo se je pričelo leta 1239, ko so na Ptuju zgradili samostan, v katerem je bila postavljena tudi vinska klet. 
 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice