Viteški dnevi 2022 se bodo letos odvijali v najstarejšem slovenskem mestu. Ptuj bo obiskala tudi visoka delegacija Kneževine Liechtenstein.

Od petka, 23. septembra, do nedelje, 25. septembra, se bodo v organizaciji Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške odvijali 'Viteški dnevi 2022 na Ptuju'. Gre za viteški dogodek leta, ki ga bo zaznamoval obisk princa Nikolausa in princese Margarethe von und zu Liechtenstein.

Z novinarsko konferenco so danes najavili dogodek, ki bo potekal v duhu »trajne prisotnosti in povezanosti Viteškega reda Svetega Jurija iz Koroške z liechtensteinsko knežjo družino.«

Kot je uvodoma povedala ptujska županja Nuška Gajšek, si na občini štejejo v čast in priznanje, da Viteški red Svetega Jurija za obisk izbral ravno Ptuj.

Županja je dodala, da se bo Ptuj z vsemi močmi potrudil, da se bodo visoki gostje tukaj res dobro počutili, da bodo dobri gostitelji in da bodo mesto prikazali mesto v najboljši možni luči. 

»Kot županja mesta se tega res iskreno veselim, čeprav s tistim malim vznemirjenjem, ker tako visokih gostov še nisem imela priložnost srečati, spoznati, se z njimi družiti,« je dodala.

Na Ptuj prihaja tudi liechtensteinski princ

Veliki balijan mojster in prior Silvester Likar je na kratko predstavil, za kakšen dogodek gre. Kot je povedal, je Viteški red Sv. Jurija iz Koroške, imenovan tudi Karantanski viteški red, dogodek pripravljal slabo leto dni. V mesecu maju so dobili potrditev, da se ga bo udeležila visoka delegacija Kneževine Liechtenstein. 

Na Ptuj tako prihaja princ Nikolaus, mlajši brat vladajočega kneza Hansa Adama II, ter njegova soproga, princesa Margareta. Pridružil se jima bo tudi sin Josef-Emanuel, ki se je pred kratkim poročil.

»Slednja prihaja iz kraljevske hiše velikega vojvode iz Luksemburga in je dejansko v neposredni, a zelo daljni krvni zvezi z Barbaro Celjsko ter je tako zelo povezana z našimi kraji,« je povedal Likar. 

»Nekaj let nazaj sta že bila na Bledu in v Celju, letošnji obisk pa je jagoda na torti, da podoživimo prve stike in nadaljujemo zgodbo o skupnem sodelovanju,« je dodal. 

V soboto slovesna sveta maša in investitura novih vitezev

Osrednji dogodek bo potekal v soboto, ko se bodo že v dopoldanskem času udeležili sprejema visoke delegacije iz Kneževine Liechtenstein na Mestni občini Ptuj, temu bo sledil ogled muzeja na Ptujskem gradu in delavno srečanje ter kosilo delegacij. 

V sobotnih popoldanskih urah bo sledila slovesna in pontifikalna sveta maša v starodavni katedrali Svetega Jurija na Ptuju ob 18.00, ki jo bo v čast Svetemu Juriju in naši viteški bratovščini. Ob tej slovesnosti bodo umestili tudi letošnje viteške kandidate in komturje. 

Po slovesni viteški investituri, bo po protokolu, sledil večerni gala sprejem z večerjo za redovne člane, prijatelje in povabljene visoke goste s kulturnim programom in plesom, v Minoritskem samostanu. Gala sprejem bo prirejen v čast predstavnikom Lihtenštajnske knežje družine ter novo umeščenim vitezom našega reda.

Kdo pa sploh so Karantanski vitezi? 

Gre za karantanski Viteški red Svetega Jurija, ki je bolj znan kot kronani viteški red. Njihov znak je rdeči križ, saj jih je cesar z zlato kraljevsko krono okronal. S tem dejanjem je Viteški red prejel nagrado za svoje viteške zasluge pri obrambi pred Turki. 

Kot je povedal Likar, je njihov glavni cilj delo za dobro družbe, hkrati pa predstavljajo živi del kulturne in zgodovinske dediščine slovenskega naroda, ki s svojo prisotnostjo bogati narodovo kulturo in ohranja spomin njegove zgodovine.

Vitezi in dame s svojim delom živijo plemenite modrosti viteškega poslanstva, si prizadevajo za dobro in za napredek. 

Še zmeraj prisegajo na viteške vrednote, kot so osebna poštenost, čast in zvestoba, srčnost in pogum, vera, upanje in ljubezen in etičnost in spoštovanje. 

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Meri (nepreverjen)

Ali veste Občinski gospodje na Ptuju, da že preveč zapravljate z Rimskimi igrami, Grajskimi igrami, Viteškimi dnevi ... Prevelika draginja je v trgovinah za osnovne življenske potrebščine; zapravljate Davkoplačevalski denar; "streznite" se že enkrat !!

Starejše novice