Na Ptuju se danes začenja jubilejna 30. prireditev Dobrote slovenskih kmetij.

Na dogodku, ki ga bo opoldne odprla kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, bo do nedelje mogoče videti, okusiti in kupiti več kot tisoč domačih izdelkov iz slovenskih kmetij, pa tudi s kmetij iz zamejstva. Mesto bo s tem za nekaj dni postalo prehranska prestolnica, poroča STA. 

Kot je pred letošnjo prireditvijo v minoritskem samostanu povedala županja Nuška Gajšek, je pri vsem skupaj najbolj pomembno, da dogodek dviguje zavest o pomenu lokalno pridelane in zdrave prehrane ter samooskrbe.

Večanje dodane vrednosti svojega dela

Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andreja Reberniška so tri desetletja razstave prispevala k temu, da ne le potrošniki, ki najdejo vrhunske domače izdelke, pač pa tudi kmetje in predelovalci v njej vidijo priložnost za večanje dodane vrednosti svojega dela, predvsem tisti iz manjših in srednje velikih kmetij, poroča STA. 

»Če danes primerjamo kakovost ponujenih izdelkov s tistimi z začetka naših razstav, je razlika opazna, saj se kmetije danes še veliko bolj trudijo tako za kakovost kot za videz izdelkov,« je dejal Rebernišek in poudaril, da bo obisk dogodkov brezplačen.

Prijavljenih kar 1096 izdelkov

Na letošnjo razstavo je prijavljenih natanko 1096 različnih izdelkov v 14 kategorijah, kot je povedal vodja organizacijskega odbora Peter Pribožič, pa je letošnji program dogajanja zaradi okroglega jubileja še bolj bogat. Kot vsako leto, se bo tudi tokrat posebej predstavila ena od slovenskih regij, in tokrat bo to osrednjeslovenska v organizaciji ljubljanskega kmetijskega zavoda.

Že pred slovesnim odprtjem bo zjutraj potekala okrogla miza o izzivih slovenskega kmetijstva z vidika večje prepoznavnosti njegove ponudbe, na dvorišču minoritskega samostana pa bodo svoje projekte predstavljale tudi ptujske šole in vrtci, poroča STA. 

V soboto in nedeljo pester program

Sobota se bo tudi letos začela z nastopi folklornih skupin, opoldne pa bodo razdelili prvi sklop priznanj razstavljavcem. Popoldne bo potekala vinsko-kulinarična delavnica, ves dan tudi 'odprta kuhna' na dvorišču Fürstove hiše, na Ptujskem gradu pa degustacija vin v grajski vinski kleti.

V nedeljo dopoldne bodo podelili še drugi sklop priznanj ter prvega certifikata evropske sheme kakovosti »Slovenska potica - zajamčena tradicionalna posebnost«. Obiskovalcem bodo na ogled tudi starodobni traktorji in kmetijska mehanizacija, ker takrat pričakujejo največ družin, pa bodo za otroke pripravili različne delavnice in družabne igre, poroča STA. 

»Po letošnjih ocenjevanjih prijavljenih izdelkov bomo v teh treh desetletjih presegli številko 20.000 priznanj in več kot 1150 znakov kakovosti. To dokazuje, da so dobrote, ki jih pripravljajo naši razstavljavci, pravo bogastvo kulinarike podeželja,« je dejal Pribožič in dodal, da bo del dogodka letos namenjen tudi 1950 letnici prve omembe Ptuja.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice