FOTO: Damjan Trafela
V pripravi je odlok o subvencioniranju komunalnega prispevka za mlade in mlade družine. Po prvem predlogu naj bi znašala subvencija od 40 do 50 odstotkov, občino pa bi subvencioniranje stalo nekaj manj kot 100 tisoč evrov.

Ptujska občina je leta 2012 zaradi opozorila Ministrstva za infrastrukturo in prostor na neskladja z zakonodajo ukinila 50 odstotno olajšavo pri odmeri komunalnega prispevka za mlade družine. Zakonsko je namreč dopustno le, da občina mladim družinam sredstva za plačilo komunalnega prispevka prispeva v obliki subvencije. Na številne pobude so tako na občini oblikovali osnutek odloka, ki so ga ptujski svetniki na februarski seji tudi potrdili, trenutno pa je v enomesečni javni razpravi.

Kot pojasnjujejo na občini, so sicer ob pregledu prakse ostalih občin ugotovili, da takšnih subvencij nima urejenih veliko občin. »Občine, ki jih imajo, pa so v glavnem manjše, kar je pripisati predvsem veliki razliki v višini komunalnih prispevkov med manjšimi občinami ter mestnimi občinami in razliki v številčnosti novogradenj. Za mestno občino namreč uvedba takšne subvencije predstavlja večji izpad prihodkov v proračunu (ter hkrati neposredni strošek), kot za manjše občine, ki imajo relativno nizke komunalne prispevke ter manjše število odmerjenih komunalnih prispevkov.«

Mlade družine

Velike razlike od občine do občine pa je opaziti tudi v pojmovanju mlade družine. Na ptujski občini so se zato odločili povprečje in predlagali, da se kot mlade upošteva osebe, ki niso stare več kot 34 let, za mlade družine pa družine z vsaj enim otrokom, v kateri nobeden od staršev ni star več kot 34 let, ne glede na starost otrok. Predlagana višina subvencije znaša 40 odstotkov od odmerjenega komunalnega prispevka za mlade ter 50 odstotkov od odmerjenega komunalnega prispevka za mlade družine. Ob tem ptujska županja Nuška Gajšek opozarja, da gre le za predloge občine in je o tem, kolikšno bo resnično znižanje, še preuranjeno govoriti, saj pogovori še potekajo.

Ker so lahko komunalni prispevki, odvisno od velikosti parcele in stanovanjskega objekta lahko zelo različni, so na občini predlagali tudi omejitev višine subvencije na 5 tisoč evrov. Komunalni prispevek za povprečno velik stanovanjski objekt velikosti 180 kvadratnih metrov in na povprečno veliki parceli v velikosti 800 kvadratnih metrov, na lokaciji izven Ptuja in s kanalizacijo, naj bi namreč po njihovih izračunih znašal nekaj manj kot 10 tisoč evrov.

Proračunska postavka za subvencijo komunalnega prispevka sicer v predlog proračuna za leto 2019, o katerem so svetniki razpravljali na januarski seji, ni bila umeščena, saj za to ni bilo pravne podlage. Kot pojasnjuje Gajškova, bi postavko lahko uvrstili v proračun šele po morebitnem sprejetju odloka na marčevski seji mestnega sveta, subvencije pa bi lahko, seveda če bo za to konsenz, mladi lahko uveljavljali še letos. Občino naj bi po ocenah takšno subvencioniranje letno stalo nekaj manj kot 100 tisoč evrov.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

ZGO (nepreverjen)

Nov gradben zakon ne dopusca subvencij in zahteva rusitve vseh objektov brez uporabnega dovoljenja

Starejše novice