Slika je simbolična.
Na novem rogozniškem pokopališču bo kmalu zrasla nova, sodobna vežica. A načrtov je še več - kmalu bi lahko postavili tudi še en žarni zid.

Temeljni kamen za novo vežico na rogozniškem pokopališču je bil, kot smo poročali, položen danes. 

Objekt vežice bo imel klet, pritličje in tudi podstrešje. Strehi vežice in nadstreška bosta dvokapnici z naklonom petnajstih stopinj. Tlakovanje bo iz naravnega kamna v sivi barvi.

Od obstoječega objekta bo ohranjen le kletni prostor in temelji, ostalo bo porušeno

Okoli nove vežice so predvidene tudi zelene površine, in sicer urejena trata, pred objektom bo živa meja in cvetlice ter drevesa, ki jih bo priporočil strokovnjak za hortikulturo. 

Celotna investicija znaša 881.614,82 evrov brez davka na dodano vrednost, dela pa bi naj bila končana že septembra letos

Potrebe večje, zanimanja za žarni zid vse več

A tudi način pokapanja pokojnikov se spreminja. Svojci se zmeraj raje odločajo za odkup žarne niše, kamor se vstavi žara. Tako so na novem rogozniškem pokopališču možnosti pogreba v krsti, v žari, ki gre v zemljo in v žari, ki se vstavi v žarno nišo, ki je del žarnega zidu. 

Ob odkritju temeljnega kamna za novo vežico je Nuška Gajšek, županja Ptuja, dodala še, da je veliko niš v žarnem zidu že zakupljenih ali polnih. 

»Tako da bo, seveda, tudi v tej smeri morala slediti investicija,« je razkrila. 

Alen Hodnik, direktor podjetja Javne službe Ptuj, ki upravlja s pokopališčem, je povedal, da so že ob postavitvi prvega žalnega zidu vedeli, da bo kmalu sledil še drug. 

Razkril je, da se projektiranje novega žarnega zidu že zaključuje, kar pomeni, da bo projekt predan Mestni občini Ptuj v naslednjih mesecih. 

Hodnik upa, da bi lahko bil nov žarni zid realiziran že letos ali morda v začetku naslednjega leta.

Želijo si, da bi s posojilom financirali celotno izvedbo žarnega zidu, nato pa bi obveznosti odplačevali skozi odprodajo žarnih hiš. 

Kakšna pa bi bila cena novega zidu? Nazadnje je žarni zid stal nekaj manj kot 400 tisoč evrov, a Hodnik poudari, da so se močno povišale cene gradbenih materialov. Cena pa bo v veliki meri odvisna tudi od izgleda zidu. 

Na Ptuju za žarni zid veliko zanimanja

Hodnik dodaja, da je na Ptuju približno 80 odstotkov pokopov žarnih, med temi pa tudi želja po pokopu v žarnem zidu večja kot po tistem v zemlji. 

Na Javnih službah Ptuj zato upajo, da ne bo prehodnega obdobja, ko pokopi v žarnem zidu ne bodo možni. Projekt bi zato radi realizirali precej hitro. 

»Želja po pokopih v nekih drugačnih oblikah, kot je bila v preteklosti, obstaja in bo verjetno taka praksa tudi v bodoče,« še pojasni Hodnik. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice