Deset najboljših baristov iz Slovenije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine bo imelo oktobra priložnost pokazati svoje veščine na regionalnem tekmovanju Franck.

Na Festivalu kave v Celju so se minuli petek odvile kvalifikacije za regionalno tekmovanje v pripravi kave Franck, na katerem si je zmago in s tem mesto v regionalnem finalu oktobra v Zagrebu priboril barist Janez Perhavec.

Janez Perhavec kot barist dela v lokalu Stara Pošta v Kranju strokovno žirijo pa je navdušil z izjemno tehniko in spretnostjo ter širokim znanjem in pravo ljubeznijo do kave: »Že od mladosti rad pripravljam kavo. To je postala moja velika strast. Imam svoj lokal in najbolj uživam, ko pripravljam kavo. Zelo sem ponosen in vesel, da sem postal zmagovalec in se že veselim regijskega tekmovanja v Zagrebu.«

Na kvalifikacijah so tekmovalci svoje znanje pokazali v dveh krogih. Najprej so morali v petih minutah pripraviti 4 enake napitke na osnovi espressa, v drugem krogu pa so najboljši iz prvega imeli tri minute za pripravo cappuccina z uporabo tehnike Latte Art.

Strokovna žirija je izdelke ocenjevala po pravilih združenja Specialty Coffee Association, krovne mednarodne strokovne organizacije, ki združuje vse deležnike iz industrije kave. 

»Če lahko sodimo po kvalifikacijah v Sloveniji, bo kaliber finalistov letos res izjemen, in v treh letih, kar organiziramo to tekmovanje, smo opazili velik napredek v umetnosti priprave kave, kar se na koncu vidi v večji kakovosti napitkov, ki se vsakodnevno strežejo v lokalih, s katerimi sodelujemo, kar je tudi naš končni cilj,« je povedal vodja projekta tekmovanja Franck Marijo Karlica.

Letos pričakujejo, da se bo kvalifikacij udeležilo okrog 50 baristov, ki prihajajo iz okrog 15.000 lokalov v regiji, s katerimi sodeluje Franck, najboljših 10 pa se bo oktobra v Zagrebu pomerilo v finalu.   

Po Sloveniji sledijo še kvalifikacije na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, najboljši tekmovalci pa bodo imeli priložnost pokazati svoje znanje, spretnost in kreativnost pri pripravi espressa in drugih kavnih napitkov v finalu regionalnega tekmovanja.   

Organizatorji se zavedajo razvoja v umetnosti priprave kave in ga podpirajo, zato že vrsto let v okviru svoje baristične akademije vlagajo v usposabljanja in nenehna izpolnjevanja ter tako v sodelovanju s partnerji iz gostinskega sektorja spodbujajo mlade talente. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice