V kraju Ciglence v občini Duplek se nahaja vinogradništvo in vinarstvo Kokol, posestvo s 40-letno družinsko tradicijo. Ustvarjajo uspešno zgodbo lokalno pridelanih izdelkov, kjer maksimalno izkoristijo danosti grozdja popolnoma brez odpadkov.

Pridelujejo in prodajajo vina, grozdne peške in olje grozdnih pešk

S kmetijstvom se ukvarjajo že tri generacije. Znotraj vinogradništva so razvili novo zgodbo in vzpostavili krožno gospodarstvo s praktično nič odpadkov. Njihova zgodba se ne konča pri predelavi grozdja v vino, ampak gozdne peške, ki ostanejo, iztisnejo v olje grozdnih pešk.

Grozdne tropine brez pešk pa uporabijo kot gnojilo za vinsko trto.

FOTO: Hiša vin Kokol

Vinograde obdelujejo po načelih naravi prijazne pridelave

Vsi izdelki so plod dela družine, ki je iz iskrene ljubezni do trte razvila uspešno družinsko kmetijo. »Ravnamo se po trti sami in črpamo globoko v rodovitni zemlji družinske tradicije, da lahko obogateni z znanjem prednikov odkrivamo nove in nove zdravilne lastnosti te plemenite rastline,« so povedali. 

Zgodbo Hiše vin Kokol ustvarjajo lastnik kmetije Emilijan Kokol skupaj z ženo Aleksandro in šest let staro hčerko Deo.

Trenutno nudijo prodajo vina, prodajo raznih produktov iz grozdnih pešk, kot so mlete in cele peške, 100-odstotno hladno stiskano olje grozdnih pešk in moko iz grozdnih pešk. V ponudbo bodo kmalu dodali še ogled oljarne in degustacijo. Spogledujejo se tudi z možnostjo nudenja prenočišč.

FOTO: Hiša vin Kokol

K pridelavi olja jih je spodbudilo zdravljenje družinskega člana

Kot so povedali, so olje iz pešk za nego otroške kože uporabljali že preden so začeli s proizvodnjo: »Ker sami predelujemo grozdje, smo začeli razmišljati, kako bi sami iztisnili nekaj kapljic olja, vendar smo idejo premlevali kar nekaj časa.«

Za lastno pridelavo olja so se odločili, ko so iskali alternativno pomoč pri zdravljenju ožjega družinskega člana. »Ugotovili smo, da grozdne peške vsebujejo dobrodejne in zdravilne učinke za zdravje,« opisujejo pozitivne učinke grozdnih pešk na zdravje. Te med drugim uvrščajo celo med 'superhrano'. Dokončno pa so Kokolove k začetku njihove poti s peškami spodbudili odlični izvidi krvne slike njihovega svojca. 

FOTO: Hiša vin Kokol

S prvimi poskusi stiskanja olja iz grozdnih pešk so pričeli leta 2017 in to takrat v glavnem porabili za lastne potrebe. Del olja so namenili promociji in ker so doživeli pozitiven uspeh, so leto kasneje registrirali dopolnilno dejavnost in zagnali proizvodnjo. Zaradi velikega povpraševanja so se v letu 2019 odločili za prijavo na razpis za izgradnjo lastne oljarne.

Na razpisu so bili uspešni, izgradnja oljarne bo predvidoma končana septembra. Družina Kokol načrtuje tudi otvoritev in dan odprtih vrat kmetije. Točnega datuma otvoritve zaradi trenutnih negotovosti v zvezi s koronavirusom še ne morejo predvideti. 

FOTO: Hiša vin Kokol

Grozdne peške bolj bogate z zdravilnimi sestavinami, kot bi si mislili

Olje se lahko uporablja v kulinariki, za nego kože in kot prehransko dopolnilo, zdravilne učinke opisuje družina Kokol: »Same grozdne peške in olje grozdnih pešk so naravni 'čistilec' krvi in pripomorejo k izboljšanju imunskega sistema, zaradi vsebnosti vitaminov, linolne kisline, antioksidantov in 'pozitivnih' maščobnih kislin in mineralov.«

Dodajajo, da imajo tako peške kot olje blagodejni učinek na krvni tlak, holesterol, krvni sladkor, delujejo protivnetno in pomagajo pri težavah z ožiljem.

FOTO: Hiša vin Kokol

Olje se lahko uporablja za nego kože za celotno telo, saj kožo pomlajuje in zavira proces staranja. Priporoča se tudi pri različnih opeklinah in predvsem po sončenju, ker koži vrača sijaj in jo mehča, ter deluje regenerativno.

Prav tako je koristno v kulinariki, kjer Kokolovi priporočajo predvsem uporabo za hladno pripravljene jedi, kot je preliv za solate. Ker je olje hitro prebavljivo in ne vsebuje holesterola, je primerno za dietno prehrano.

»Uživanje olja kot samih pešk priporočamo vsem starostnim skupinam. Tako tistim, ki želijo izdelke iz grozdnih pešk uživati kot dodatek k prehrani, kot tistim, ki želijo olje uporabljati za nego kože, kot tudi tistim, ki imajo različne zdravstvene tegobe kot prehransko dopolnilo pri zdravstvenih težavah,« so še povedali. 

Njihovo dobro delo je prepoznala tudi Evropska komisija

Hiša vin Kokol je ena izmed dveh slovenskih kmetij, ki sta se uvrstili v ožji izbor natečaja Evropske komisije »Rural Inspirational Awards« na temo biogospodarstva in podnebnih sprememb. Evropska komisija je prejela 71 predlogov. V končni izbor 15. projektov je uvrstila tudi dva slovenska predstavnika. Hiša vin Kokol je sodelovala v kategoriji krožno gospodarstvo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice