Na Vonarskem jezeru, ki so ga pred skoraj 30 leti izpraznili zaradi zelo onesnažene vode, bo kmalu stekla posodobitev in nadgradnja pregrade.

Kot je za STA povedal župan Podčetrtka Peter Misja, je ureditev pregrade vredna približno 1,6 milijona evrov. V projektu, ki naj bi bil končan maja, sodeluje tudi Hrvaška. Nadgradnja pregrade Vonarsko je bila sicer napovedana za lanski avgust, potem oktobra, a se je zataknilo pri javnih razpisih za izbor izvajalcev del.

Z jezerom veliki turistični načrti

Občini Podčetrtek in Rogaška Slatina, ki si za ponovno ojezeritev Vonarskega jezera prizadevata že več kot desetletje, imata po Misjevih besedah velike turistične načrte z jezerom, zato sta v te načrte vložila več kot 200.000 evrov. Vonarsko jezero pa je za obe občini pomembno tudi s stališča poplavne varnosti, poroča STA. 

Dolgo časa je bila sporna kota ojezeritve, ki je zdaj postavljena na 204 metrih nadmorske višine, na kateri naj bi bila torej gladina jezera. To pomeni, da bo 80 odstotkov jezera v Občini Podčetrtek, v Rogaški Slatini pa bo jezero segalo do naselja Nimno.

Načrtujejo adrenalinski park, čolnarno, hostel in gostinske objekte

Občini ob Vonarskem jezeru, ki bo pokrivalo 104 hektarje, načrtujeta gostinske objekte, turistično-informacijski center, čolnarno, hostel in adrenalinski park.V projektu ojezeritve Vonarske jezera sodeluje tudi Hrvaška oziroma Občini Hum na Sotli in Zagorske Sela, ki prav tako pripravljata idejne projekte, poroča STA. 

Novembra 2017 je bil potrjen dvostranski evropski projekt Frisco 2.1, v okviru katerega bodo izvedeni strukturni ukrepi za zmanjšanje poplavne nevarnosti na območju reke Sotle na obeh straneh meje med Slovenijo in Hrvaško, in sicer s posodobitvijo in nadgradnjo pregrade Vonarje.

Ta je bila zgrajena za zadrževanje visokih voda kot umetni zadrževalnik Sotelskega jezera in danes služi predvsem za zadrževanje visokih voda reke Sotle, za zagotavljanje vode za oskrbo s pitno vodo in za izboljšanje odtočnega sistema Sotle pri nižjih vodostajih.

Projekt vreden 1,6 milijona evrov

Projekt, ki je ocenjen na 1,6 milijona evrov, v višini 85 odstotkov financira EU iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru cilja evropskega teritorialnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška za obdobje 2014-2020, 15 odstotkov naložbe pa predstavljajo lastna sredstva partnerjev.

Projekt Frisco 2.1 bo izkoristil tudi sinergije s projektom Frisco 1 ter ostalimi primernimi projekti v Sloveniji in na Hrvaškem. To bo omogočilo izkoriščanje izboljšanega sistema napovedovanja, razvitega v okviru Frisca 1, za optimizirano upravljanje pregrade na zadrževalniku Vonarje.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice