V Murski Soboti so pred dnevi direktorja tamkajšnje splošne bolnišnice Bojana Korošca ter oba nadzornika pri energetski obnovi bolnišnice Ivana Hercoga in Draga Štrafelo obsodili zaradi kaznivega dejanja goljufije na škodo Evropske unije.

A zadeva bode še toliko bolj, ker je omenjeni Štrafela direktor podjetja, ki je z bivšim ptujskim županom Senčarjem konec aprila letos podpisalo pogodbo o storitvah inženirja po pogodbenih določilih Fidic in nadzornika pri izvedbi projekta Ureditev mestne tržnice. Pogodbena cena z davkom pa je znašala skoraj 27 tisoč evrov.

Župana, bivši in aktualna, o zadevi nista seznanjena

Glede na to, da lahko nova ptujska županja Nuška Gajšek sedaj izvede tako imenovan super nadzor ali zamenja nadzornika, je povedala, da o zadevi ni seznanjena.

»Če pa gre za pravnomočno sodbo in je bil obsojen, menim, da tukaj nadzora več ne more opravljati. Bilo bi v nasprotju z veljavno zakonodajo,« je poudarila Gajškova. Tudi Miran Senčar, župan v odhodu, o tem ni seznanjen, pravi pa, da takrat, ko so izbirali, Štrafela ni bil obsojen. Omenjenega nadzornika ptujskega projekta smo želeli priklicati tudi po telefonu, a njegova številka ni bila dosegljiva.

Štirje meseci pogojne zaporne kazni

Sicer pa je murskosoboški sodnik prisodil Štrafeli štiri mesece pogojne zaporne kazni z enako preizkusno dobo. Tožilstvo pa je vsem obtoženim očitalo, da so pri energetski obnovi bolnišnice leta 2011 v kotlovnico bolnišnice vgradili cenejše turbine za kogeneracijo, to je sočasno pretvarjanje zemeljskega plina v električno in toplotno energijo, v zahtevkih za plačilo iz nepovratnih sredstev pa prikazali, da so vgrajene dražje, ki so bile tudi plačane. Nastalo naj bi za najmanj 14.000 evrov škode, bolnišnica pa je morala tudi vrniti 2,2 milijona evrov.

Funkcionalen tržni prostor s pokritimi stojnicami

Je pa takratni župan Senčar, spomnimo, v začetku avgusta po približno pol leta zapletov vendarle podpisal gradbeno pogodbo za prenovo ptujske mestne tržnice. Vrednost prenove je ocenjena na nekaj manj kot 5 milijonov evrov.

Prepričan je bil, da bodo s tem projektom uredili celoten del mesta, tudi vse ulice okoli tržnice. Mesto pa bo dobilo bolj funkcionalen tržni prostor s pokritimi stojnicami. Izbrani izvajalec pa je podjetje KPL, družba za gradnjo in vzdrževanje cest, zelenih površin ter inženiring.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice