V okviru 14. Grajskega vinskega praznika so minulo nedeljo na ptujskem gradu na svečani prireditvi podelili odličja najboljšim vinarjem Grajskega vinskega ocenjevanja 2017.

Na 14. tradicionalnem Grajskem ocenjevanju, ki je krona ocenjevanj na območju Srednje Slovenskih goric in Haloz, so člani strokovne komisije ocenili 71 vzorcev vin, razvrščenih v 3 kategorije: suha vina, vina z ostankom sladkorja in vina posebnih kakovosti. Od tega je bilo 65 vzorcev letnika 2016 in 6 vzorcev starejših letnikov.

»Povprečna ocena vseh ocenjenih vin je 18,20 točke. Vina normalne trgatve so dosegla povprečno oceno 18,16 točke, vina posebne kakovosti pa 18,72 točke,« je pojasni mag. Anton Vodovnik, predsednik ocenjevalne komisije.

Prvaki grajskega ocenjevanja:

Vino normalne trgatve – zvrst

Vinogradništvo Rebrnišek, Mestni vrh 42 b, Ptuj – zvrst 2016

Vino normalne trgatve - suho vino

Vinogradništvo Lovrenčič, Krčevina pri Vurberku 22, Ptuj – Renski rizling 2016

Vino normalne trgatve

Anton in Marija Ficko, Murski vrh, Mala Nedelja – Sivi pinot 2016

Vino posebnih kakovosti

Vinogradništvo Reberc, Gorišnica 23, Gorišnica – beli pinot j.i. 2013

Nagrajenci 2017 (z leve): Andrej Rebrnišek (Vinogradništvo Rebrnišek), Vinogradništvo Reberc, Anton Ficko, Vinogradništvo Lovrenčič, v družbi Rada Škrjanca, Urške Repič, Monike Majer, Daše Horn, mag. Antona Vodovnika in Simona Toplaka. (Foto: AP)

Prireditev 14. Grajski vinski praznik so izvedli Društvo VTC 13 Srednje Slovenske gorice, KGZS Zavod Ptuj, Kmetijska svetovalna služba Ptuj, Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož in občina Trnovska vas v sodelovanju z Društvi vinogradnikov in sadjarjev: Cerkvenjak, Mala Nedelja, Osrednje Slovenske gorice, Juršinci, Vitomarci, Lenart, Sveta Trojica, Haloze in Štajerski pütar.

Udeležile so se je tudi tri vinske kraljice: ptujska vinska kraljica Urška Repič, cerkvenjaška vinska kraljica Monika Majer in vinska kraljica DV Mala Nedelja Daša Horn.

Pomen Grajskega vinskega praznika

S pomočjo vinogradniških društev iz območja Srednjih slovenskih goric in Haloz organizatorji vsako leto izvedejo grajsko ocenjevanje vin, ki je letos potekalo 31. maja v kavarni na Ptujskega gradu. »Na tem ocenjevanju lahko sodelujejo vinogradniki z vini, ki so bila ocenjena na društvenih ocenjevanjih z zlatim priznanjem, kot to določa pravilnik grajskega ocenjevanja vin. To je nek finale, najboljših vin, ki jih ocenjuje priznana komisij vrhunskih enologov Slovenije,« je pojasnil Simon Toplak, predsednik Društva VTC 13 Srednje Slovenske gorice.

Društvo VTC Srednje Slovenske gorice 13 deluje na območju 14 slovenje goriških občin. Na tem območju deluje 9 društev vinogradnikov. Sodelujejo tudi vinogradniki in vinogradniška društva iz območja Haloz.

S Knežjim vinom bodo napolnili sode v grajski vinski kleti

V sodelovanju z Društvom Cesarsko kraljevi Ptuj so na Grajskem vinskem ocenjevanju že šesto leto zapored izbrali knežje vino. Ta naslov nosi vino, ki ga izbere knez Bojan Miško med tremi najbolje ocenjenimi vzorci. Letos mu je bil najbolj všeč Renski rizling 2016, Vinogradništva Lovrenčič. Na prireditvi je zbrane v imenu društva Cesarsko-kraljevi Ptuj nagovoril glasnik v društvu Rado Škrjanec ter Francu Lovrenčiču v imenu kneza Bojana predal rekognicijo za njegovo vino, ki je bilo izbrano kot Knežje vino 2017.

V kulturnem programu pa so se s srednjeveškimi plesi predstavili člani plesne skupine Pellegrina društva CKP, mlada glasbenica Katja Strelec pa je zaigrala na harmoniko.

Rado Škrjanec je Francu Lovrenčiču v imenu kneza Bojana predal rekognicijo za njegov Renski rizling 2016, ki je bil izbran kot Knežje vino 2017 (Foto: Andrej Polanec)

Po prireditvi v slavnostni dvorani gradu so nadaljevali v grajski vinski kleti ob pokušini nagrajenih vin in predstavitvi vinske ponudbe vinogradnikov Društva VTC 13 Srednje Slovenske gorice.

Mateja Tomašič

Fotografije: Rado Škrjanec

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice