Vir: Jorma Kelo, Wikimedia Commons
Borovničev mnogook je vrsta metulja, katerega stanje nam veliko pove o stanju celotne narave na Pohorju. A v zadnjih letih je teh vse manj. To potrjujejo tudi letošnji rezultati spremljanja borovničevega mnogooka na pohorskih planjah.

Biolog in nekdanji direktor mariborske enote Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave Matjaž Jež je na Facebooku sporočil, da je po enajstih letih spremljanja borovničevega mnogooka na pohorskih planjah stanje zaskrbljujoče. 

»Tudi letošnji monitoring borovničevega mnogooka na pohorskih planjah je zaključen s slabim izidom, samo 73 primerkov smo našteli na transektnih popisih od Kop do Ostruščice,« je zapisal. 

Kaj je razlog? »Osnovni razlog upadanja številčnosti je slabo upravljanje s travišči, svoje pa verjetno prispevajo tudi podnebne spremembe,« pojasnjuje Jež, ki je ustanovitelj društva Narava Pohorja. 

Metulj, ki poseljuje odprta travišča z borovničevjem

Borovničev mnogook je najpomembnejša vrsta metulja na Pohorju, na višini nad 1400 metrov. 

Je vrsta metulja, ki poseljuje odprta travišča z borovničevjem. Če izvzamemo izolirane populacije na Šar Planini in Pelistru v Makedoniji, se pojavlja predvsem v centralnem delu Alp, kjer so prisotne večinoma manj prepustne kamnine. 

Obravnavane populacije na Pohorju so na južni meji sklenjenega pojavljanja vrste v Evropi.

Vrsta je enogeneracijska in se v Sloveniji pojavlja od konca junija do začetka avgusta. 

Stanje borovničevega mnogooka na Pohorju se slabša

Po enajstih letih monitoringa borovničevega mnogooka na Pohorju je očitno, da se stanje vrste in njenega življenjskega prostora izrazito slabša.

To je razvidno tako iz trenda upadanja številčnosti vrste na območju vzorčenja kot tudi opaženih spremembah v obsegu in kvaliteti življenjskega prostora.

Drugi razlog za nihanja in upad številčnosti borovničevega mnogooka so vremenske razmere, ki so vsaj do neke mere povezane s klimatskimi spremembami.

Največje število opaženih osebkov je bilo v prvem popisu v letu 2012, ko so jih našteli 326, njihovo število se zdaj že nekaj let zmanjšuje. Letos so našteli le 73 primerkov. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice