Štajerski nepremičninski trg se počasu prebuja, ponekod cene nepremičnin narastle kar za slabih 30 odstotkov.

Po kar osem let trajajoči krizi je tudi na Štajerskem končno oživel nepremičninski trg. Podatki za leto 2016 kažejo porast prodaje vseh vrst nepremičnin v primerjavi z letom poprej.

V letu 2016 je bilo v primerjavi z letom 2015 na območju Štajerske prodanih:

- 1876 stanovanj, kar je 20 odstotkov več kakor leta 2015,

- 974 hiš (19 odstotkov več),

- 490 stavbnih zemljišč (33 odstotkov več),

- 1223 kmetijskih zemljišč (8 odstotkov več),

- 335 gozdnih zemljišč (28 odstotkov več),

- 188 pisarniških prostorov,

- 68 trgovinskih/storitvenih lokalov,

- 32 gostinskih lokalov.

Za nakup ugodne nepremičnine bo treba pohiteti

Letno poročilo o slovenskem trgu za leto 2016 kaže, da do pravega cenovnega obrata lani še ni prišlo, saj ekonomsko stanje na Štajerskem še vedno ni rožnato in tako je kupna moč še vedno majhna. A kot je videti, gredo zadeve na bolje. Prodaja stanovanj v večstanovanjskih stavbah se je namreč zelo okrepila in to kar za petino. Kljub temu pa se povprečna cena kvadratnega metra, ki je leta 2015 nanesla 1040 evrov, do lani še vedno ni spremenila, a se utegne v prihodnje.

Ptuj prednjači po številu prodanih nepremičnin

Lani je bilo na Ptuju opaziti znatno rast prodaje nepremičnin glede na leto poprej, in sicer kar 27-odstotno. Morda imajo pri tem kaj opraviti nižje cene nepremičnin primerjavi s preostalo Štajersko, ki je znašala 920 evrov na kvadratni meter s povprečno cene okoli 48.000 evrov. V Slovenski Bistrici je bilo za kvadratni meter potrebno odšteti 1000 evrov, v Mariboru pa 1070 evrov oziroma v povprečju 57.000 evrov na stanovanje.

Kje so novogradnje?

Stanovanjske novogradnje na Štajerskem so razmeroma redke, omenimo lahko le naselje Global Trojica v Sveti Trojici v Slovenskih goricah, le 15 minut vožnje iz Maribora, kjer so že pričeli z gradnjo nizkoenergetskih hiš. Ostale novogradnje, denimo Maistrov dvor, Mariborska metropola, Maj Rogoza ter stanovanja v Račah in Miklavžu pa so v glavnem razprodane.

Najdražje hiše v predelu Koroških vrat

Na Štajerskem so lani evidentirali za petino več prodanih hiš kakor leta 2015. Malenkost je narasla tudi njihova povprečna cena, saj so se prodajale za dva odstotka več kakor leto poprej. Glede na preostalo Štajersko so bila povprečna cena hiš v Mariboru kakopak višja, saj je znašala 106.000 evrov. Tudi preostali podatki kažejo, da so Mariborčani posegali po kupnji starejših hiš, saj je bilo povprečno leto zgraditve 1967. Najdražje hiše so se nahajale v centru mesta, in sicer v predelu Koroških vrat.

“Z oddaljenostjo od Maribora se cena hiš znižuje, znižuje se njihova starost in veča se površina pripadajočega zemljišča,” še razkrivajo v poročilu.

Za kupca hiše v bližini Maribora se je najbolj splačalo ozreti na bližnje Dravsko polje, kjer je povprečna cena hiš padla najnižje, in sicer na 60.000 evrov, a z večjim zemljiščem (1500 kvadratnih metrov).

Slaba prodaja poslovnih nepremičnin kaže na slabo gospodarsko sliko

Lani smo na Štajerskem evidentirali celo manj prodaj poslovnih nepremičnin kakor v letu 2015. Od tega se je največ tovrstnih objektov prodalo v Mariboru (170 od skupno 188). Me dposlovnimi prostori so največ nanesli trgovski in gostinski lokali, in sice 620 evrov na kvadratni meter.

Povpraševanja po zemljiščih za stanovanjske stavbe takorekoč ni

V glavnem so se lani na Štajerskem kupovala stavbna zemljišča, namenjena gradnji stanovanjskih hiš, povpraševanja po večjih zemljiščih, namenjenih poslovnim in stanovanjskim stavbam pa skorajda ni, z izjemo poslovne cone Tezno in Limbuša. Kar se tiče prodajne cene stavbnih zemljišč, je na Štajerskem zaznati za 9 odstotkov višje cene kakor leta 2015. V Mariboru se najdražja zemljišča nahajajo ob vznožju Pohorja, saj za zemljišče, v velikosti 250 kvadratov dosegajo kar vrtoglavih 200 evrov na kvadratni meter. Na srečo je povprečna cena za okolico Maribora izdatno nižja (31 evrov na kvadratni meter), najnižjo pa je, ponovno, opaziti na območju Dravskega polja (18 evrov na kvadratni meter).

Porast prodaje gozdov kar 28-odstotna

Tudi gozdna in kmetijska zemljišča so se podražila, saj se je lani prodaja kmetijskih povečala za 8 odstotkov, gozdnih pa kar za 28 odsotkov, z najvišjo ceno na območju Slovenskih goric. Kmetijska zemljišča so še vedno razmeroma poceni, saj dosegajo povprečno le 1,50 evra na kvadratni meter. Najvišje cene kmetijskih zemljišč so na Ptuju, najnižje pa na območju Haloz.

Komentarji (1)

Nejc (ni preverjeno)

Tu je raziskava o cenah gradnje hiš po mestih. Štajerska je tam zlata sredina: https://www.mojmojster.net/clanek/1325/cena_gradnje_hise_po_sloveniji Je pa vedno dražje ja.

Starejše novice