Nov gradbeni zakon, ki se je začel uporabljati 1. junija 2018, je nadomestil prejšnji Zakon o graditvi objektov in na področju gradenj prinesel številne novosti in poenostavitve postopkov.

Nov gradbeni zakon ključno vpliva na vsakega graditelja. Po koncu gradnje, za katero se zahteva gradbeno dovoljenje, je namreč treba pridobiti še uporabno dovoljenje, s katerim se dovoljuje uporaba objekta. 

Uporabno dovoljenje je pogoj za dodelitev hišne številke in je nujno za vsak objekt, izjema velja za nezahtevne objekte. Uporabnega dovoljenja za novo hišo pa upravna enota ne more izdati za nedokončani objekt, kar v praksi pomeni, da dovoljenja ni mogoče pridobiti brez fasade ali ograj na balkonih. 

Fasada je sestavni del objekta

Tadej Horvat je dom za svojo mlado družino začel graditi lansko jesen. Fasada na hiši pred vselitvijo prvotno ni bila v njihovem finančnem načrtu.

»Tega v načrtu nismo imeli. Najprej smo se želeli vseliti in počakati kakšno leto ali dve, toda očitno bomo morali vseeno zdaj narediti vse,« pravi.

Fasada je namreč sestavni del objekta. Uporabnega dovoljenja za objekt ni mogoče dobiti brez fasade ali ograj na balkonih. Takšna so pač določila novega gradbenega zakona.

»Filozofija vseh naših investitorjev je bila takšna, da si hišo naredil, fasada pa je sledila enkrat kasneje. Ponekod so ljudje že deset, petnajst let v hiši, pa ni fasade. Prepričan sem, da bi že lahko naredili, pa vendar ni ograj in tak naprej«, pravi Stanislav Klemenčič iz Projektivnega podjetja INGRA.

Nepričakovana ovira

Za izvedbo fasade so si številni pustili za čas, ko so si finančno opomogli od gradnje. Takšen je bil tudi načrt Horvatovih.

»Načeloma se lahko fasado naredi kasneje, pač žrtvuješ tistih nekaj evrov več na začetku za mesečno ogrevanje. Mislim pa, da to sicer na vselitev nima nobene vloge. Glavno, da se lahko vseliš, da so notranja dela zaključena,« pravi Horvat.

Fasada je torej nepričakovana ovira za marsikoga. A gradbena inšpekcija lahko vseljenim najprej izreče opozorilo in določi rok za ureditev fasade. Podoben predlog ima tudi projektant Klemenčič.

»Po domače, nekdo se bo vselil na gradbišču. Potem mu dajo en rok, recimo tri leta, čez tri leta pa mora prinesti uporabno dovoljenje in potrditev hišne številke. Tako smo v trenutku rešili vse in ni nobenih problemov«.

Brez fasade ni hišne številke

Trenutno je priporočen enoletni rok za ureditev nepravilnosti, ki se v primeru hudih socialnih okoliščin lahko podaljša. A vizija graditeljev mora biti celostna.

»Investitorji morajo meti pred sabo, da pač gradijo objekt, ki ima streho, fasado in ograje, da je to pač en sestavni del, da dobijo hišno številko in da se potem vselijo«.

Šele nato naj bi bile na vrsti preostale stvari, povezane z vselitvijo. Družina Horvat upa, da jim bo uspelo čim prej, verjamejo pa, da bi to lahko bilo možno že naslednje leto. Nov dom namreč že čaka, a preden bodo v njem lahko zaživeli, bo moral dobiti še fasado.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

To je popolnoma v redu, da ni hišne številke, ne bodo imeli kam nositi položnic !?

Starejše novice