Slika je simbolična.
V zasneženo božično jutro se na Ptuju nismo zbudili že 15 let. Kot kaže, tudi letos ne bomo dočakali belega božiča. Vremenoslovci napovedujejo jesenske temperature in enega najtoplejših božičev do zdaj.

Božič - praznični čas, čas za družino, najbližje in čas obdarovanja. Vendar pa si veliko ljudi ob vsemu, kar spada k božiču najbolj želi snega.    

Čeprav božič povezujemo z snegom, pa tega na božični dan na Ptuju in v okolici nismo imeli že od leta 2007. Kot kaže, se tudi letos na božični dan ne bomo prebudili v belo jutro.

Pred prihajajočimi božičnimi prazniki meteorologi napovedujejo, da zimskega vremena ne gre pričakovati.

Kot napoveduje portal Meteoinfo Slovenija, se kljub začetku koledarske zime se v tem tednu po temperaturah sodeč spet vračamo k jeseni. 

Pričakujemo lahko topel in zelen božič  

Po napovedih vremenoslovcev se bodo že danes ogrele višje lege, sredi tedna, ko bo zapihal jugozahodni veter, pa bo občutna otoplitev dosegla tudi nižine.

Najtoplejši zrak se bo nad Slovenijo zadrževal ravno med božičnimi prazniki, ko bo lahko ob na vzhodu Slovenije živo srebro preseglo celo 15 stopinj Celzija. 

Tudi na najvišjih vrhovih bo nekaj stopinj nad ničlo. Na portalu Meteoinfo Slovenija zato napovedujejo, da se bodo letošnji božični prazniki uvrstili med najtoplejše v zgodovini meteoroloških meritev. 

»Zanimiv je tudi podatek, da se je kar šest od osmih najtoplejših božičev v zadnjih 70 letih zvrstilo po letu 2009, kar veliko pove o tem, kako izrazite so podnebne spremembe,« ob tem dodajajo vremenoslovci. 

»Nič kaj zimsko ne bo vreme okoli božičnih praznikov,« so napovedali tudi na Agenciji Republike Slovenije za okolje. 

Ob jugozahodniku bo prevladovalo bolj ali manj oblačno vreme. Jutranje temperature bodo precej nad lediščem, najvišje dnevne nad deset stopinj Celzija. 

Na Ptuju je bilo rekordno leto 1994

Agencija Republike Slovenije je izdala primerjavo višine snežne odeje na božično jutro, vse od leta 1961 naprej.

V zadnjih 60 letih smo se na Ptuju v belo božično jutro prebudili 19-krat, od tega je bilo v enajstih primerih snega deset centimetrov ali manj.

Največ snega na božič smo imeli leta 1994, ko je bilo v na Ptuju in okolici okoli 50 centimetrov snega.

Od preloma tisočletja smo na Ptuju prebudili v zasnežen božič samo dvakrat, in sicer leta 2001 in 2007. 

Vir: Agencija Republike Slovenije za okolje

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice