Inšpektorji so gostilnam, slaščičarnam in ostalim komercialnim obratom za pripravo hrane zaradi hujših nepravilnosti lani izdali 325 odločb.

Inšpektorji so v lanskem letu po Sloveniji obiskali in temeljito pregledali več sto gostinskih lokalov. Pri tem so 325 restavracijam in 16 pekarnam izdali odločbe, od tega so 37 restavracijam in dvema pekarnam začasno, do odprave nepravilnosti, prepovedali obratovanje. Večina kršitev se nanaša na pomanjkljivo higieno v obratih za pripravo hrane, je razvidno iz odločb. Sledijo težave s sledljivostjo živil in neupoštevanje smernic za varno pripravo hrane (HACCP).

Po poročanju spletnega portala 24ur je nadzor pokazal, da se stanje na področju gostinskih lokalov v primerjavi s prejšnjimi leti izboljšuje, a še vedno precej gostincev ne zagotavlja ustreznih higienskih pogojev. Direktorica Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Andreja Bizjak je pojasnila, da je še vedno med 18 in 20 odstotkov od vseh pregledanih obratov takšnih, ki dobijo odločbe o odpravi nepravilnosti. Čeprav se stanje pri pregledih inšpektorjev v zadnjih letih izboljšuje, nekateri gostinci še vedno ne dajo preveč na higieno.

V restavracijah in gostilnah umazanija, pajčevine in celo ščurki

Pri restavracijah so inšpektorji odkrili kar precej nepravilnosti. Začasno prepoved obratovanja so izdali v 37 primerih, medtem ko so nepravilnosti odkrili še v 288 primerih. Umazani pulti, peči in hladilniki, pajčevina in insekti – celo ščurki – v kuhinji, shranjevanje občutljivih živil dlje, kot je to priporočljivo in dopustno, umazana tla in oprema, na oknih niso bile nameščene mrežice proti mrčesom ... To je nekaj nepravilnosti, ki so jih med lanskim nadzorom v gostinskih lokalih odkrili inšpektorji

Odločbe o prepovedi so izdali za naslednje restavracije in gostilne v Podravju: Kitajski vrt iz Ptuja, Črni ribič iz Ormoža, Gostilna Meja iz Šentilja v Slovenskih goricah, Gostilna Muršič iz Ptuja, Okrepčevalnica pri Havlasu iz Ormoža, Gostišče Siva Čaplja iz Trnovske vasi, Gostilna Veselko iz Središča ob Dravi. Večina je pomanjkljivosti v roku odpravila.

V piceriji v Banovcih so med drugim našli zamrznjene čevapčiče s pretečenim rokom uporabe in gnilo zelje. Lastnica je obrat, čeprav bi lahko v petih dneh nepravilnosti odpravila, gostilno povsem zaprla. Eni od ljubljanskih picerij so začasno prepoved obratovanja izdali, ker je v času inšpekcijskega nadzora potekala prenova kuhinje in pomožnih prostorov.

Tudi v eni od uglednih restavracij na Bledu so našli nepravilnosti. V restavraciji na Bledu so v hladilniku hranili občutljiva živila dlje časa, kot je to priporočljivo in dopustno. V gostilni v Središču ob Dravi so bili na opremi in pultih stari zasušeni ostanki hrane in druge umazanije. Takšna so bila tudi tla, kjer je inšpektorica opazila celo ščurke, še piše portal 24ur.

*Fotografije so simbolične

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice