Dela na nekdanjem motelu Črni les se zaključujejo in kmalu bo vrata odprl nov, sodoben Dom starostnikov svete Agate.

»Za ta korak smo se odločili zato, ker objekt sameva že skoraj 30 let in ker na lokalni skupnosti ni bilo interesa, da bi se iz te propadajoče stavbe kaj naredilo,« pojasnjuje Janez Krajnc, direktor podjetja ŽIPO Lenart, ki je investitor v prenovo starega Črnega lesa, zdaj še nastajajočega Doma starostnikov svete Agate

Podjetje ŽIPO Lenart se je odločilo za popolno prenovo objekta

»Ker v obstoječem objektu za nove standarde ni odgovarjalo skoraj nič, smo morali del obstoječega objekta zrušiti. Ostali so le nekateri nosilni zidovi. Odstranili smo vse napeljave, kot so vodovod, elektrika, kanalizacija in estrihi. Vse to smo odstranili in zasnovali popolnoma na novo,« je za Mariborinfo povedal Krajnc.

Zlatko Gričnik, direktor Doma starostnikov svetega Lenarta, ki bo najemnik prenovljene stavbe, pa je pojasnil, da je »finančna konstrukcija ostala v okvirih, ki smo jih zasnovali leta 2017. Že takrat je bila okvirna predračunska vrednost od 3,6 do štiri milijone evrov. To je kompletna investicija z zunanjo okolico in opremo.«

Gričnik je o najemu doma še pojasnil, da ima Dom svetega Lenarta »pogodbo za nedoločen čas, ampak koncesija traja 40 let in če bo potrebno, lahko slednjo podaljšamo še za nadaljnih 40 let«.

»Zraven objekta je tudi ribnik, ki smo ga očistili, del gozda smo ogradili in v njem napravili sprehajalne poti, postavili smo dva paviljona, kamor bodo lahko šli starostniki na sprehod, tam bodo lahko popili kavo ali čaj. Ko bo to končano, bo res na nivoju,« je še pojasnil Krajnc.

»Objekt bo narejen po zadnjih standardih v Evropi. Mislim, da je to dolgoletna naložba v objekt, ki bo služil svojemu namenu,« je še dodal direktor Doma svetega Lenarta.

Dom z oazo, namenjeno tistim, ki se poslavljajo od življenja

»Dom je namenjen vsem starejšim od 65 let. Prilagojen je za uporabnike z demenco in sorodnimi stanji. V domu bosta dve mesti namenjeni za paliativno oskrbo, za neozdravljivo bolne, osem mest pa bo namenjenih umirajočim,« je še za Mariborinfo še pojasnil Gričnik. Posebnost doma je oaza, v kateri bodo umirajočim poskušali pričarati čim lepšo slovo od življenja.

»Dom bo namenjen normalnim varovancem, varovancem z demenco, del oddelka v mansardi pa je namenjen starostnikom, ki so v zadnji fazi svojega življenja. To bo posebej zastekljen prostor, v katerem bo igrala glasba. Umirajoči bodo lahko iz sobe in balkona videli naravo,« je še dodal Krajnc.

Samostojno zaključene enote s po dvanajstimi starostniki za boljše bivanjske pogoje

»Dom bo zasnovan na bivalnih skupnostih, v katerih bo pet enot po dvanajst ljudi. Vsaka enota je samostojna zaključena celota. Ob tem pa bomo imeli tudi skupne prostore, kjer se bodo lahko te enote srečevale. Ljudje se v skupini dvanajstih lažje spoznajo in se prilagajajo. Tudi naši uslužbenci bodo tako lahko lažje prepoznali njihove navade in potrebe,« pa je o ločenosti stanovalcev po enotah povedal direktor Doma svetega Lenarta.

V novem domu bodo tudi zaposlovali. Nova delovna mesta naj bi dobilo skoraj 40 zdravstvenih delavcev, pojasnjuje Gričnik: »Iskali bomo od 35 do 38 novih sodelavcev, ki bo skrbelo za 70 uporabnikov.«

Otvoritev predvidena decembra ali januarja

Gričnik je še razkril, da je »predvidena otvoritev doma konec tega leta ali v začetku naslednjega. Zaposlovali pa bomo takrat, ko bomo pričeli sprejemati nove uporabnike.«

Dodal je še, da se bodo starostniki v dom lahko priselili takoj, »ko bomo s strani tehničnih služb dobili uporabno dovoljenje, in ko bomo z Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dobili potrditev, da je vse urejeno po normativih. Se pa mudi, ker imamo toliko vlog, da bi lahko že danes začeli sprejemati.«

Tudi cene doma, ne glede na to, da bo popolnoma prenovljen »skoraj ne bodo odstopale od cen v Domu svetega Lenarta. Mogoče bodo kakšen evro višje, saj gre za novo zgradbo in posebej prilagojeno opremo,« še pojasnjuje direktor lenarškega doma starostnikov.

Bo črna preteklost Črnega lesu vplivala na zasedenost doma?

Kriminalistična preiskava je pred leti med drugim preverjala povzročitve smrti iz malomarnosti in zanemarjanja starostnikov.

V aferi Črni les so se znašle tudi govorice, da naj bi se vodstvo okoriščalo z zapuščino umrlih, pisali naj bi oporoke v zelo sumljivih okoliščinah. A na koncu se je izkazalo, da so bile vse te zgodbe brez osnove, zato so bili vsi kazenski postopki ustavljeni.

»Mislim, da govorice ne bodo vplivale na poslovanje našega doma. Če bi se zmeraj ozirali samo na zgodovino, potem nihče ne bi šel v Nemčijo na dopust. Gledati moramo v prihodnost. Čeprav gre za enako lokacijo, bo to nova zgodba in popolnoma drugačni pogoji,« komentira Gričnik in dodaja: »Dom bo res na nivoju. Lokacija je odlična, blizu je avtocesta, objekt je na samem, v sklopu pa so tudi park, sprehajalne poti in paviljoni. Se ne bojimo, da doma ne bi napolnili.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice