Vsako leto 26. junija obeležujemo mednarodni dan proti zlorabi in nezakonitemu prometu z drogami, letos ga Center za preprečevanje odvisnosti Maribor obeležuje 22. junija 2021 z dnevom odprtih vrat.

Center za preprečevanje odvisnosti v Mariboru deluje že 25 let in je javni verificiran socialno varstveni program. Ob tem sta na temo zasvojenosti spregovorila mladi odvisnik in nekdanja partnerka odvisnika, ki je hkrati tudi v vlogi starša mladostnika.

»Začel sem s travo, predvsem zaradi tega, ker sem bil radoveden. Kasneje sem poskusil še LSD okrog 19. leta. Potem je to pripeljalo do tega, da sem pristal na psihiatriji. Takrat se je začelo obdobje z zdravili, ki še sedaj traja. Vmes so bila obdobja, ko sem večkrat začel s kajenjem trave in občasno nehal,« je iskreno spregovoril mladi odvisnik.

Brezplačen program za zdravljenje zasvojenosti

Program je namenjen vsem, ki imajo težave z eksperimentiranjem in zasvojenostjo od prepovedanih drog in njihovim najbližjim. Cilj programa je doseganje abstinence in oblikovanje zdravega življenjskega sloga.

»Trajalo je do lanskega leta, začelo se je pri 18. letih, končalo pa se je pri 24-ih. Do takrat pa je bila trava vedno prisotna. Razmišljal sem, da bi prenehal predvsem iz finančnega vidika. Če ne delaš dovolj, potem nimaš finančnih sredstev, da bi lahko kupil, vendar po drugi strani, pa ne morem delati, če sem preveč pod vplivom,« pripoveduje odvisnik.

Uporaba konoplje ostaja stabilna na visokih ravneh, vendar povečana vsebnost THC vzbuja skrb glede zdravja - ugotavljajo povečanje vsebnosti THC v hašišu - povprečni razpon je od 20 do 28 odstotkov.

»Družbeno sem se umaknil vase, nisem toliko v družbi. Sem bolj samotar, doma gledamo na to, kot da sem imel travmo. Drugače ni nekih velikih sprememb. Čutiš, da si bil malo bolj izpostavljen za določen čas,« nadaljuje pripoved odvisnik.

Povprečno število uporabnikov mesečno je med 101 in 105. Razmerje po spolu je 64 proti 36 odstotkov za moški spol.

»Abstiniram že kar nekaj časa. Od tega bo že počasi eno leto, trave in cigaretov šest mesecev. Všeč mi je iz finančnega vidika, da ne smrdim po cigaretah, da mi v družbi ni treba nenehno kaditi. Bolj se počutim, da nadzorujem svoje lastno življenje,« dodaja.

Vedno več novih psihoaktivnih snovi

Izsledki najnovejše 'trendspotter' raziskave centra Agencije Evropske unije za droge kažejo, kako se trg z drogami še naprej prilagaja vplivom covida-19, saj se preprodajalci drog prilagajajo omejitvam potovanj in omejitvam prehajanja meja.

»Vedel sem, da če bom šel ven po mesecu abstinence, bom takoj posegel po cigaretah, travi in bog ve, čemu še. Šest mesecov je že mimo, kar sem trenutno zadovoljen. Načrti za naprej so izpit za avto, zaposlitev in ko si prihranim denar kakšen izredni študij,« je jasen odvisnik.

Oseba, ki je vključena v program, ostane integrirana v svojem okolju in ne prekine zanjo pomembnih socialnih stikov, kot so družina, šola, služba. 

»Vloga družine je zelo pomembna, mama ni znala pristopiti, ko sem bil v krizi. Sestra mi je veliko pomagala, bila je v skrbeh in obe z mamo sta verjeli, da lahko to premagam. Na brata pa nisem hotel dati slabega vzgleda, zato sem še čutil neko dodatno podporo, da bi dal dober vzgled toliko mlajšemu bratu,« še pripoveduje.

Brez družine težko prebrodimo težave

V Centru za preprečevanje odvisnosti Maribor vključujejo neposredno svetovalno delo z zasvojenimi osebami, eksperimentatorji, njihovimi ožjimi svojci, partnerji in ključnimi bližnjimi osebami, ki predstavljajo za posameznika pomembno in neogrožujočo socialno mrežo.

»Kot partnerka zasvojene osebe sem doživela ogromno razočaranj, jeze, žalosti in strahu. Sedaj vem, da sem sebe popolnoma zanemarjala in vso energijo usmerjala v partnerjevo odvisnost in kako bi se od nje ozdravil,« pa j iskreno spregovorila nekdanja partnerka odvisnika.

Še naprej se pojavljajo škodljive nove psihoaktivne snovi z močnim učinkom – med njimi so novi sintetični kanabinoidi in novi sintetični opioidi in le leta 2020 je bilo prijavljenih 46 novih psihoaktivnih snovi.

»Podvomila sem v vsako njegovo izrečeno besedo. ko ugotoviš, da si se znašel v odnosu z odvisnikom, svetujem, da se nemudoma umakneš. Odvisnik je tisti, ki se mora sam zase odločiti, ali bo poiskal pomoč in se bo zdravil. Partnerji žal tega ne moremo, saj zbolimo tudi mi. Odnos z odvisnikom sem prekinila šele po petnajstih letih. V vseh teh letih sem se prizadevala, da bi se zdravil. Zdravljenja so bila uspešna, vendar so prišli ponovni incidenti. Dalje več ni šlo,« je dodala nekdanja partnerka odvisnika.

Epidemija velik negativni faktor za mladostnike

Predvsem mladostniki so bili soočeni z novo situacijo, kot je izobraževanje na daljavo, kjer so doživljali stiske, osamljenost, socialno izolacijo. Doživljali so tudi težave finančne narave, kot je pomanjkanje denarja, izguba službe. In tudi večja zaskrbljenost, negotovost, strah pred prihodnostjo.

»V primeru, ko sama nisem odvisnica, sin ni bil deležen gledati očeta zasvojenega. Vedno sem prekinjala vezo in z otrokom odšla, ko je oče konzumiral drogo. Vračala sem se le, ko je bil vključen v zdravljenje in abstiniral. Sin pri odnosu z očetom nima jasno zastavljenih meja. Pri sinu opažam motnje vedenja, kot so poseganje po cigaretah, nespoštljiv odnos do starejših, pomanjkanje čustvenosti in varnosti. Sama skušam s pomočjo terapevtke iz centra za preprečevanje odvisnosti uspešno vzgajati sina, postavljati meje, mu nuditi varnost, ljubezen spoštovanje in zanimanje po stiku z njim,« še razkriva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice