Vodstvo UKC Maribor opozarja na nevzdržne razmere, ki niso primerne za opravljanje zdravstvene dejavnosti in apelira na državo, da uredi problematiko previsokih temperatur na oddelkih. Zbirali bodo tudi donacije.

V UKC Maribor zaradi visokih temperatur vladajo nevzdržne razmere, ki niso primerne za opravljanje zdravstvene dejavnosti. Ponekod temperature dosegajo tudi 30 stopinj Celzija, velik del klinike pa sploh ni klimatiziran. Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin ocenjuje, da je tako stanje nevzdržno in apelira na državo, da uredi osnovne pogoje za zdravljenje ljudi.

»Situacija, s katero smo soočeni, je nesprejemljiva tako s strokovnega kakor tudi etičnega stališča in jo je potrebno izboljšati v najkrajšem možnem času,« je ogorčen Vogrin, ki je prepričan, da se noben zdravstveni postopek ne bi smel izvajati v pogojih, ki lahko dodatno ogrozijo zdravje bolnikov, pa tudi zaposlenih.

40 odstotkov prostorov neklimatiziranih

V mariborskem kliničnem centru je po Vogrinovi oceni od 60 do 70 odstotkov prostorov klimatiziranih na ustrezni oziroma vsaj približno ustrezni ravni, medtem ko od 30 do 40 odstotkov prostorov ni ustrezno klimatiziranih.

»To pomeni, da so pacienti in zaposleni včasih izpostavljeni temperaturam tudi do 30 stopinj Celzija, kar vpliva tudi na rezultate zdravljenja,« opozarja strokovni direktor UKC Maribor.

Najhuje na infekcijskem oddelku, bolniki izpostavljeni tveganju

Najbolj pereče razmere so na Oddelku za infekcijske bolezni in vročinska stanja, Oddelku za internistično interno medicino, Kliniki za ginekologijo in Kliniki za kirurgijo, kjer večina bolniških sob, ambulant in drugih prostorov, namenjenih zdravstveni dejavnosti, ni hlajenih. Najhujša situacija je na infekcijskem oddelku.

»Gre za staro stavbo, ki ni imela in nima nobenih izolacijskih materialov. Ob delni renovaciji pred šestimi leti je bilo opravljeno senčenje, a le iz ene strani,« del vzrokov za težave z vročino na infekcijskem oddelku opisuje namestnik predstojnice oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Zvonko Baklan.

»Negativni učinki povišane temperature so bolj izraženi pri bolnikih in starejših osebah. Bolniki z okužbami imajo večinoma povišano temperaturo med 39 in 40 stopinjami. Zniževanje telesne temperature v okolju, kjer je temperatura okoli 30 stopinj, je bistveno težje. Potrebni so dodatni ukrepi, tudi mehanskega hlajenja, bolniki pa se pri tem izsušijo. Bolniki z okužbami imajo že tako premalo tekočine in če to združimo s starejšo osebo je lahko stranski učinek tudi srčna dekompenzacija. Vročina je že v osnovi nevarna in marsikdaj je lahko izid tudi smrten,« problematiko, ki jo konkretno čutijo bolniki opisuje Baklan.

Težave zaradi vročine imajo tudi zaposleni. Tako so na infekcijskem oddelku pogosti izolacijski ukrepi, ki veljajo za različne bolnike z okužbami. Eden izmed ukrepov je tudi uporaba zaščitne obleke. To pomeni, da morajo zdravniki in medicinske sestre pri vsaki obravnavi bolnikov, ki jih je praviloma med 20 in 30 odstotkov, na svojo obleko dodati še dodatno, ki je pogosto iz umetnih materialov.

»Danes sem bolnika z izolacijskim ukrepom obiskal za deset minut in bil sem vse prepoten. Še večji problem je pri medicinskih sestrah, saj starejši bolniki potrebujejo večkrat dnevno fizično pomoč in medicinska sestra se mora zaradi tega večkrat preobleči ter za vsakega novega bolnika zadevo ponoviti. Razmere so tudi za osebje bistveno slabše, pojavlja se velika utrujenost, manjša storilnost in tudi dehidracija,« težave zdravstvenega osebja opisuje namestnik predstojnice oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja.

Oddelek za infekcijske bolezni in vročinska stanja ni izoliran.

Kirurgi operirajo v nesprejemljivih razmerah, ki ogrožajo bolnike

Težave so tudi na oddelku za kirurgijo, kjer temperature v operacijskih dvoranah včasih celo presegajo 30 stopinj Celzija.

»Če se zdravniki v operacijskih dvoranah potijo in če slučajno pade potna kaplja na operacijsko rano, je to povsem logično, da je večja nevarnost okužbe,« je razložil Vogrin.

Vogrin apelira na državo: Uredite normalne pogoje za zdravljenje pacientov

V tem trenutku se sicer izvaja klimatizacija v prostorih Internistične interne medicine v vrednosti dobrih 190.000 evrov, kar financirajo z lastnimi sredstvi. A za popolno ureditev katastrofalnega stanja je potrebno urediti še operativni blok Klinike za kirurgijo, 10 etaž kirurške stolpnice Klinike za kirurgijo, prostore Klinike za ginekologijo in del infekcijskega oddelka. Skupni stroški za najnujnejša dela po besedah strokovnega direktorja UKC Maribor znašajo 1,03 milijona evrov in to brez vzdrževalnih del in zamenjave dotrajane opreme na nekaterih drugih oddelkih.

Vodstvo mariborskega kliničnega centra tako apelira na državo in ministrstvo za zdravje, da v skrbi za zdravje bolnikov in za zagotavljanje optimalnih delovnih pogojev za zaposlene nameni del presežnih sredstev, ki se jih je na računu ZZZS nabralo za kar 35 milijonov evrov, tudi v ta namen.

»Apeliram, naj del teh sredstev namenijo za zdravljenje bolnikov, ki se v vročem vremenu nahajajo na naših oddelkih. Krajšanje čakalnih dob je pomembno, a smatramo, da moramo najprej zagotoviti normalne pogoje zdravljenja pacientov, ki so v tem času pri nas. Najprej je treba poskrbeti za paciente,« državo poziva strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin je odločen narediti konec težavam s previsokimi temperaturami v zdravstvenih zavodih.

Vogrin: V tujini zdravstvene ustanove brez klim ne obstajajo

»Čas je, da si zastavimo vprašanje, ali je pomembna samo kvantiteta pri zdravljenju, ali pa se država vpraša, kako pomembna je kvaliteta zdravljenja. Tukaj država nam kot ustanovam ne zastavlja tega vprašanja, pričakujemo, da se bo to izostrilo in da bomo izboljšali kvaliteto zdravljenja,« je odločen Vogrin.

Po besedah vodstva mariborskega kliničnega centra v tujini zdravstvena ustanova brez urejene klimatizacije, ki je eden izmed osnovnih pogojev zdravljenja, ne more obratovati. Strokovnega direktorja Vogrina čudi standard v Sloveniji, da je vsaka delikatesa, trgovina, banka in vsi prostori, kjer se dela s strankami klimatizirani, zdravstveni zavodi pa ne.

»Jaz tega enostavno ne razumem. Namenjajo se milijarde v sanacije bančnega sistema, v zdravstvenem sistemu pa stojimo na mestu. Osnovni standard zdravljenja je tudi klimatizacija in v tujini taki zavodi ne obstajajo,« je oster strokovni direktor mariborskega kliničnega centra.

Vogrin opozarja ne neenakopravnost bolnikov na severovzhodu države

Če bi posredovala inšpekcija bi bila lahko sankcija tudi zaprtje vseh zdravstvenih zavodov, ki niso klimatizirani. Država si po Vogrinovih besedah tega nikakor ne more privoščiti, ampak mora odpraviti pomanjkljivosti in zagotoviti osnovne pogoje za zdravljenje.

»Najprej je potrebno zagotoviti normalne pogoje zdravljenja, šele nato bomo lahko začeli razmišljati o skrajševanju čakalnih dob. Da bodo pacienti, ki so zdravljeni v severovzhodni Sloveniji obravnavani na enak način, kot pacienti, ki so zdravljeni drugod. Zaenkrat niso enakopravni,« je še opozoril.

Zaščita, ki si jo pri stiku z okuženimi bolniki, mora nadati zdravstveno osebje.

Stanje urediti do naslednjega poletja, zbirajo donacije

Ker je potrebno stanje urediti čim prej, po besedah Vogrina vsekakor do naslednjega poletja, so se v UKC Maribor odločili tudi za zbiranje finančnih sredstev z donacijami. Pričakujejo jih predvsem od uspešnih mariborskih podjetij, zavarovalnic, bank in drugih močnih gospodarskih igralcev iz vse Slovenije.

Donacijo lahko nakažete na podračun UKC Maribor: SI56 0110 0603 0278 185 s sklicevanjem na številko: SI00 11061-8001-0002. Za pripravo donatorske pogodbe naprošajo, da interesenti pokličejo na telefonsko številko 02/321 26 95 oziroma pišejo na elektronski naslov [email protected] ali [email protected].

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice