Vinogradniki in sadjarji tarnajo, da to sezono ne najdejo dovolj delavcev. Mladih ne privabi niti plačilo do 70 evrov na dan, zato se kot sezonski delavci preizkusijo številni upokojenci.

Kljub temu, da se je število brezposelnih v zadnjih letih občutno zmanjšalo, znaša stopnja registrirane brezposelnosti na ravni cele države še vedno skoraj osem odstotkov. Kljub temu pa vinarji in sadjarji vedno težje najdejo sezonske delavce, čeprav bi lahko z obiranjem grozdja zaslužili tudi do 70 evrov dnevno. Pogosto se na oglase za prosta delovna mesta ne odzove nihče.

V Radgonskih goricah so z letošnjimi trgatvami pričeli zgodaj kot še nikoli doslej. Prvo trgatev so namreč opravili že 16. avgusta, ko so začeli obirati sorto chardonnay, ki je pomembna za njihovo penino. S trgatvami bodo zaključili konec prihodnjega tedna, soočajo pa se s problematiko primanjkovanja delovne sile.

Delavcev primanjkuje, namesto mladih delajo starejši

70 redno zaposlenim pri trgatvi pomaga še 50 sezonskih delavcev. Za razliko od večine drugih večjih vinarjev v teh vinogradih ni tuje delovne sile. Letos prvič sezonskih delavcev ni napotoval zavod za zaposlovanje, zato so bili primorali ljudi iskati sami.

»Gre večinoma za starejše ljudi, mlajši se težje odločajo za trgatve, za pomoč v vinogradništvu oziroma za na splošno v kmetijstvu,« pravi tehnolog v Radgonskih goricah Gorazd Kovačič, ki dodaja, da se bodo zaradi primanjkljaja delavcev v prihodnje morali posluževati tudi tuje delovne sile.

Plačujejo solidno, na dan se da zaslužiti tudi 70 evrov

V Radgonskih goricah so za sezonske delavce organizirali celo avtobusni prevoz. Poskrbijo tudi za malico in vodo, za vsak kilogram nabranega grozdja pa plačajo sedem centov. Kovačič pripoveduje, da je njihovo plačilo solidno.

»Recimo sorto, ki jo pobiramo zdaj je šipon, je možno tudi tono v enem dnevu nabrati, kar je 70 evrov na dan,« poudarja in dodaja, da je grozdja več kot dovolj. Letos ga bodo ročno obrali več kot dva milijona kilogramov.

Grozdje tako obira tudi več upokojencev, ki pa svoj zaslužek namenjajo mlajši generaciji. »Zato sem se odločila, da bi nekaj še zraven dobila, pa bi malo otrokom pomagala,« nam je povedala Marija Kuhar.

Oglas za delovno mesto tri tedne brez odziva

Težave z iskanjem sezonskih delavcev imajo tudi sadjarji. Na zavodu za zaposlovanje že tri tedne visi obvestilo za štiri prosta delovna mesta v sadjarstvu Novak, a se nanj ni odzval še nihče.

»Z iskanjem delavcev ni nič kaj spodbudno. Težko jih je dobiti. Dobili smo nekaj okoliških delavcev, ki smo jih zaposlili pogodbeno,« nam pove sadjar Adam Novak. Na njihovem sadjarstvu bo deset sezonskih delavcev na sedmih hektarjih obralo več kot 300 ton jabolk.

5 evrov na uro, prehrana, pijača in tudi kak zaboj očitno premalo

Sadjarji ponujajo plačilo 5 evrov bruto na uro, prehrano in pijačo, ob tem pa delavci dobijo tudi kakšen zaboj jabolk za ozimnico. A to je očitno za brezposelne premalo.

»Ne vem, zakaj ne pridejo. Mislim, da malo manjka volja do dela. Dosti jih ni zaradi bližine Avstrije, saj tam nekaj več zaslužijo,« je realen Novak, ki pa si ne more privoščiti, da bi ponudil enako plačilo kot avstrijski sadjarji, saj ima slovensko sadje prenizko ceno.

Nekateri sezonski delavci se v sadovnjake sicer vračajo že več kot 10 let. Tudi Marta Šantavec, ki je sicer brezposelna. Ta je ob koncu našega obiska dodala: »Kdor želi delati, dobi delo.«

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice