Po desetletju truda so lani, 11. marca, na Ptuju zapičili prvo lopato - gradnja ptujske urgence se je pričela.

Desetletja truda, želja in preprek so zaznamovala projekt ptujske urgence. 7. februarja lani je takratni minister za zdravje Janez Poklukar podpisal pogodbo za izgradnjo ptujskega urgentnega centra z izbranim ponudnikom Medicoengineering. 

»Z izgradnjo urgentnega centra bodo omogočeni sodobni pogoji za izvajanje službe nujne medicinske pomoči.

Pacientom bo tako zagotovljena zdravstvena obravnava na enem mestu, bistveno pa se bodo izboljšale možnosti diagnostične in terapevtske obravnave,« so ob podpisu izpostavili na ministrstvu za zdravje.

Za urgenco so bili potrebni donatorji 

Da pa je sploh lahko prišlo do realizacije projekta ptujske urgence, pa so bili potrebni donatorji. Podjetja iz Ptuja in okolice so namenila svoja sredstva, teh se je nabralo za več sto tisoč evrov, da so projekt sploh lahko zagnali. 

Med večjimi donatorji sta bila Perutnina Ptuj, v sklopu Taluma pa še več manjših podjetij in posameznikov. Marko Drobnič, predsednik uprave Taluma, je povedal, da so prav na dan prve lopate sredstva nakazali na račun ptujske bolnišnice. Gre za nekaj več kot 337 tisoč evrov. 

»Nismo tudi zadovoljni s tem, ker je to edini urgentni center, kjer smo morali prebivalci lokalnega okolja pomagati pri izgradnji,« je bil takrat kritičen Drobnič.

Zakaj je ta projekt tako pomemben? 

Zakaj je ptujski urgentni center tako izjemnega pomena? Teodor Pevec, strokovni vodja ptujske bolnišnice, je na dan razkritja temeljnega kamna razložil, da danes bolnik ali poškodovanec, ki potrebuje nujno zdravljenje najprej pride v zdravstveni dom ali na prvo pomoč, kjer se v starih, preozkih prostorih drenja s številnimi drugimi bolniki. 

Primer. Če ta bolnik potrebuje še internista, pa mora na drugo stran bolnišnice, kjer se njegova obravnava nadaljuje. Temu bo z izgradnjo urgence konec, ambulante bodo v urgentnem centru skupaj, med seboj bodo sodelovale. 

Izgradnja je pomembna tudi za oddelek internistov, ki bodo naposled dobili sodobno opazovalnico. 

Pevec je dodal, da v urgentnem centru pričakujejo približno 35 tisoč bolnikov letno. Ptujska bolnišnica pokriva območje, ki na meji z Ljutomerom sega do Koga. 

»Danes več ne velja, da je dovolj ena ura za oskrbo najhuje prizadetega, poškodovanega, obolelega bolnika, ampak da je potrebno v tridesetih minutah tega bolnika stabilizirati in pripraviti na nadaljnjo obravnavo,« izpostavlja Pevec in dodaja, da glede na okoliš, ki ga bolnica pokriva, argument, da urgentni center na Ptuju ni potreben, ne pije vode.

Ptujska bolnišnica v opremljanje urgence

Ptujska bolnišnica pa je zadnjega januarja letošnjega leta objavila javno naročilo za dobavo in montažo za urgentni center. 

Naročilo pokriva celotno opremljanje novih prostorov - od čakalnice, stranišč, triaže, internistične ambulante, delovni prostor medicinskih sester, predprostora, primarne ambulante, kirurške ambulante, prostora za reševalce in policijo, opreme in prostora za reanimacijo, za malo operacijsko sobo, prostora za opazovanje, čajne kuhinje, delovnega prostora. 

Zaključek del ptujske urgence je predviden za 30. septembra, dobava te opreme pa bo ob zaključku del. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice