V neprofitni organizaciji Srce za Bulle opozarjajo na nov primer domnevnega mučenja živali pri Križevcih pri Ljutomeru.

Kot je razvidno iz objave na Facebook skupini Srce za Bulle, naj bi pasjega mladiča otroci (tako pravi lastnica) vrgli v posodo z vročo vodo – kropom. Lastnica naj mladiča ne bi peljala k veterinarju, z izgovorom, ker nima avtomobila. Psička naj bi ponovno imela mladiče, člani organizacije pa opozarjajo, da psički teh lastnikov izginjajo neznano kam. O dogajanju naj bil bila obveščena tudi pristojna inšpekcija, ki pa naj ne bi zaznala nobenih nepravilnosti.

Sicer pa spomnimo, da so v preteklosti tej lastnici zaradi slabega ravnanja že morali odvzeti psa.

Za mučenje živali zaporna kazen

Iz Uradnega lista je razvidno, da je mučenje živali vsako ravnanje ali opustitev ravnanja, storjeno naklepno, ki živali povzroči hujšo poškodbo ali dalj časa trajajoče ali ponavljajoče trpljenje, ali škodi njenemu zdravju in nepotrebna ali neprimerna usmrtitev živali.

Pred tremi leti so za mučitelje živali začele veljati strožje kazni. Tako vas lahko po novem za surovo ravnanje z živalmi in za njihovo trajno pohabitev doleti kazen do enega oziroma treh let zapora. Kot novo kaznivo dejanje se po novem šteje organizacija živalskih borb, ki je bila do sedaj opredeljena le kot prekršek.

Zaporna kazen za pomurskega kmeta

Sicer pa so prvo zaporno kazen zaradi mučenja živali pri nas izrekli šele leta 2011, ko so v Kopru na mesec dni za zapahi obsodili moškega, ki je svojega psa kruto zanemarjal. Polletna zaporna kazen pa je pred leti doletela tudi pomurskega kmeta, ki je do smrti izstradal 22 glav govedi.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice