Franc Korez iz Miklavža na Dravskem polju je postal nov vitez krvodajalstva, ki je z darovanjem krvi nesebično pomagal že stotič.

Na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru, kjer potekajo krvodajalske akcije Centra za transfuzijsko medicino Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, so gostili novega krvodajalca stokratnika. 

Nov, že 185. stokratnik, je postal Franc Korez iz Miklavža na Dravskem polju, ki je kri v Centru za transfuzijsko medicino prvič daroval leta 1991. 

Zdravstveno osebje Centra za transfuzijsko medicino se mu je za to plemenito dejanje zahvalilo z darilom.

»Ne se bat igle,« spodbuja Korez

Korez je kri prvič daroval v vojski. Drugo darovanje v Osnovni šoli Miklavž mu je najbolj ostalo v spominu: »Je bilo fino, se mi je dopadlo in takrat sem se odločil, da bom začel.«

Zaprisegel je, da bo kri daroval 100-krat in to obljubo, ki jo je dal očetu, je zdaj dosegel. Vendar ne razmišlja, da bi odnehal: »Seveda bom nadaljeval z veseljem. Dokler bom zdrav, bom daroval.«

Mladim Korez svetuje, da se pogumno odločijo za prvo darovanje: »Ne se bat igle, ne se bat krvi. Pridite in dajajte kri.«

Foto: Tina Škerbinc Muzlovič, UKC Maribor

Pridite in darujte! 

»Takšni krvodajalci, ki jih imenujemo Vitezi krvodajalstva so najlepši vzor za krvodajalce,« je povedala predstojnica Centra za transfuzijsko medicino Bojana Bizjak. Trenutne zaloge krvi so nižje, kot običajno, hkrati pa je čas dopustov, ko je krvodajalcev že tradicionalno nekoliko manj. Zato Bizjakova poziva krvodajalce, da se odzovejo na sporočila.

Vse do začetka študijskega leta, torej do oktobra, bo darovanje krvi potekalo na začasni lokaciji na Medicinski fakulteti Univerze v Mariboru.

Foto: Tina Škerbinc Muzlovič, UKC Maribor

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice