Slika je simbolična.
Na Ptuju seja ne mine brez omenjanja alkohola v prometu. Ta je še zmeraj vseprisoten.

Na seji Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu Mestne občine Ptuj je Tomislav Sledič iz Policijske postaje Ptuj predstavil statistiko prometne varnosti na območju ptujske policijske postaje v tem letu. 

Letos so ptujski policisti že obravnavali eno prometno nesrečo s hudo telesno poškodbo. V Krčevini pri Vurbergu se je poškodoval kolesar, ko je vozil po klancu navzdol. Zaradi prevelike hitrosti je padel in se huje poškodoval. 

Obravnavali so še enajst prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami, teh je bilo tudi lani v istem časovnem razponu enajst. 

Opazili so, da je prometnih nesreč na Ptujskem v primerjavi z lani sicer več. 

Posebno moramo biti pozorni na voznike enoslednih vozil, na kolesarje, motoriste. Predvsem slednji se že pojavljajo na cestah, ceste so še hladne, sezona se je zanje komaj prav pričela. 

Alkohol še zmeraj prisoten 

Seja pa ne mine brez omenjanja alkohola kot faktorja, ki botruje večini nesreč. Od 55. povzročiteljev jih je bilo sedem vinjenih, kar znaša čez 12 odstotkov. Le leta 2016 je bil ta odstotek višji. 

Smo unikum? Sledič pa je dejal, da Ptuj v tem primeru nikakor ni unikum. Tak pojav opažajo po celotni Sloveniji. Opazili so, da je po koronavirusni krizi alkohol še bolj prisoten na cestah. 

Letos izvedenih čez 700 ukrepov

V prvih mesecih tega leta so ptujski policisti izvedli 785 ukrepov zoper kršitelje cestno prometnih predpisov. Zaradi alkohola je bilo izvedenih 44 ukrepov, lani dva več. Izrekli so veliko manj opozoril, je dejal Sledič. 

V obdobju od 1. januarja 2023 do 28. februarja 2023 se je na območju Mestne občine Ptuj zgodilo 63 prometnih nesreč, kar je 34 odstotkov več kot lani. Nobene prometne nesreče ni bilo s smrtnim izidom. Ena prometna nesreča je bila nesreča s hudimi telesnimi poškodbami - kolesar na območju Krčevine pri Vurberku. V 11 prometnih nesrečah se je 11 oseb lahko telesno poškodovalo.

Stanje se je v primerjavi z letom 2022 izboljšalo - sicer je bilo več prometnih nesreč, a se je manj oseb telesno poškodovalo, pojasnjujejo policisti.

Pri pregledu števila prometnih nesreč in njihovih posledic v primerjavi z desetletnim obdobjem so na policijski postaji ugotovili, da stanje prometne varnosti v letu 2023 ne izstopa posebej negativno.

V prvih dveh mesecih leta 2022 je prometno nesrečo povzročilo 55 udeležencev v cestnem prometu. O tega jih je bilo sedem pod vplivom alkohola, kar znaša 12,73 odstotka.

V prvih dveh mesecih leta 2022 so na Policijski postaji Ptuj izvedli 981 ukrepov zoper kršitelje cestnoprometnih predpisov, lani v enakem obdobu pa 785 ukrepov, kar je 20 odstotkov manj.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

ffra-ffra (nepreverjen)

manj opozoril policistov in več kazni ?? Proračun je potrebno nekako napolniti !

Starejše novice