Sobotni pogin rečnih galebov na Ptujskem jezeru je poskrbel za pravi preplah med lokalnim prebivalstvom, iz vidika ornitologov pa je šlo celo za lokalno katastrofo. Zdaj so se pojavili novi pogini.

Predstavniki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije so ob terenskem ogledu okoli Ptujskega jezera našli 20 novih poginulih rečnih galebov, kar po njihovih besedah kaže na to, da se pogini nadaljujejo in da je neidentificirani strup še vedno prisoten v okolju.

Odgovorne zato pozivajo, naj »maksimalno« pospešijo preiskavo možnih virov zastrupitev, saj bi lahko bile tudi prostoživeče živali in morda celo ljudje izpostavljeni grožnji.

Potrjeno, da ni bila ptičja gripa, negativni rezultati viroloških preiskav

Laboratorijske analize še vedno niso razkrile vzroka sobotne zastrupitve okoli 150 rečnih galebov in nekaj ujed. Na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin so nam pojasnili, da so v ponedeljek popoldan s strani Nacionalnega veterinarskega inštituta prejeli poročilo o patomorfološki preiskavi ptic, ki so bile po sobotnem poginu na območju Ptuja poslane na preiskave v Laboratorij za kužne bolezni perutnine in ptic. 

»Preiskave odvzetih vzorcev na aviarno influenco (ptičjo gripo) so končane in vsi vzorci so negativni, kar pomeni, da prisotnosti virusa ptičje gripe niso potrdili. Vzrokov pogina ob pregledu trupel in organov poginulih živali niso uspeli ugotoviti,« odgovarjajo. 

Ker vzroka pogina ob pregledu trupel in organov poginulih živali še niso uspeli ugotoviti, so organe in vsebino prebavnega trakta ter brise poslali v nadaljnje virološke in bakteriološke preiskave.

Nekaj minut pred 16. uro so iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin sporočili še rezultate viroloških preiskav in zapisali, da so bili vsi preiskani vzorci negativni na prisotnost paramiksovirusa 1 in virusa Zahodnega Nila.

Bakteriološke, histološke in kemijske preiskave so po njihovih besedah še v teku. Končne rezultate teh preiskav uprava pričakuje v roku 5 do 12 dni.

FOTO: Maks Sešlar

»Glede na to, da so vzroki pogina živali lahko zelo različni, je za nadaljnje ukrepe potrebno počakati na rezultate preiskav. Glede na ugotovljeni vzrok, bodo pristojne inštitucije tudi ustrezno ukrepale,« še odgovarjajo iz Uprava Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin.

Karkoli je že botrovalo temu množičnemu poginu rečnih galebov - poginilo je skoraj 10 odstotkov celotne populacije te vrste ptic, je moralo biti precej učinkovito, komentirajo mimoidoči. Posamezne živali so namreč kar med letom padale v jezero, ob prihodu na kraj pa jih niso mogli več rešiti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice