Slika je simbolična.
Ni več skrivnost, da bo Maribor dobil letalsko povezavo s tremi italijanskimi mesti. Sedaj smo izvedeli, koliko bodo stale letalske vozovnice in ali se v prihodnje obetajo povezave še s katerimi drugimi mesti in državami.

Dogajanje na letališču Maribor bodo to poletje po nekaj letih znova popestrili čarterski poleti. Agencija Slovenia Guide je namreč napovedala vzpostavitev tedenskih čarterskih letov, ki bodo namenjeni predvsem prihodu italijanskih turistov, bodo pa karte na voljo tudi turistom iz Slovenije.

Kot je pojasnil vodja projekta in direktor podjetja BMG turistične storitve Božidar Dokl, sicer tudi solastnik podjetja Hiša Daril, želijo povezati turistične ponudnike predvsem vzhodnega dela države, ob tem pa ne zanemariti niti ostalega dela države. 

»Namen projekta je pripeljati letalskega gosta v Slovenijo na tedenski počitniški oddih, poln doživetij. Ni pa ta projekt omejen zgolj in samo na tujega gosta, ampak imamo pripravljene tudi pakete za goste, kateri bodo poleteli iz Maribora na počitnice v Italijo,« razlaga Dokl.

Najcenejša karta za Bolzano

Mariborsko letališče, drugo največje letališče v državi, je čarterske lete, gre za lete, ki jih letalska družba ne ponuja ves čas, temveč samo v določenem obdobju ali terminu, nazadnje gostilo poleti leta 2016, ko je iz Maribora v Grčijo letel prevoznik Aegean z letali A320.

Sedaj pa bo Agencija Slovenia Guide to poletje ponudila še povezavo z Italijo. Tako so zaenkrat predvidene tri čarterske destinacije, in sicer italijanski Bolzano na severu države, toskanska Pisa in Neapelj na jugu Italije. 

Povratna vozovnica z vključeno 15-kilogramsko oddano in osemkilogramsko kabinsko prtljago za Bolzano bo stala 259 evrov, za Piso 289, za Neapelj pa 359 evrov.

»Zaradi posredne oživitve mariborskega letališča so vsi čarterski leti predvideni na drugo največje mednarodno letališče v Sloveniji, ki že vse od leta 2018 ni imelo možnosti gostiti serije čarterskih letov, zato je bila ves čas priprave projekta Letališče Edvarda Rusjana Maribor naša prva izbira,« pravi Dokl.

Leti vsak četrtek med 30. junijem in 15. septembrom

Leti so predvideni vsak četrtek med 30. junijem in 15. septembrom s potniškimi letali Dash 8 s kapaciteto 78 sedežev italijanske letalske družbe SkyAlps.

Gre tako za 11-tedenski aktivni projekt z izvedenimi 12 čarterskimi leti iz vsake destinacije, torej bo skupaj izvedenih 36 letov.

»Pričakujemo, da bomo na teh letih v Slovenijo pripeljali okoli 2500 italijanskih turistov, ki bodo lahko brezskrbno preživeli dopust v Sloveniji,« dodaja Dokl.

Preberite še:

Poudarek na italijanskih gostih

V prvi sezoni projekta so se skupaj s partnerji osredotočili na italijanskega gosta, ki zaradi oddaljenosti od Slovenije le te ne namerava obiskati s cestnim prevozom. 

»Z neposredno letalsko povezavo iz treh italijanskih mest Bolzano, Pisa in Neapelj je možnost prihoda veliko bolj dostopna, udobna in hitra. Preko rezervacijskega portala si lahko gostje rezervirajo celoten aranžma, ki obsega letalsko potovanje, bivanje, prevoz z mariborskega letališča do kraja nastanitve in nazaj, pripravljeni so tudi izleti ter prevoz na njih tekom bivanja v Sloveniji,« pravi Dokl.

Prihodnje leto širitev ponudbe na druga italijanska mesta

Kot še pojasnjuje, bodo zaradi pozicije letališča večji del ponudbe za zdaj usmerili v severovzhodno Slovenijo, saj želijo prispevati k temu, da se ta del države začne turistično povezovati in skupno nastopati na tujih trgih. V projektu sodelujejo ponudniki termalnih in glamping počitnic, hotelirji in prevozniki. 

Srednjeročno nameravajo podobne poslovne modele vzpostaviti še za druge italijanske regije. Že za to jesen pripravljajo nove načrte, naslednje leto pa naj bi ponudbo razširili na regije v okolici Rima, Torina, Genove, Barija in Palerma. V letu 2024 načrtujejo še širitev ponudbe na katero izmed ostalih evropskih držav.

Starejše novice