Odgovorni projektant arhitekture prenovljene ptujske mestne tržnice Tomaž Krušec je pojasnil, kako je zasnoval stole na tržnici, kako je izbral materiale ter kje je dobil navdih.

Pred dnevi so na prenovljeni ptujski mestni tržnici postavili 80 kovinskih stolov, pritrjenih v tlak. Vrednost dobave in montaže stolov je po informacijah Mestne občine Ptuj znašala 200 evrov na kos, skupaj torej 16.000 evrov.

Mnenje javnosti o novi pridobitvi je deljeno, zato smo za pojasnila o izbiri materiala in postavitvi poprosili odgovornega projektanta arhitekture ptujske mestne tržnice Tomaža Krušca iz ARK Arhitekture Krušec. Stoli so izdelani po njegovih načrtih oziroma so njegovo avtorsko delo.

Na željo arhitekta Tomaža Krušca njegovo besedilo objavljamo v popolnosti, vključno s fotografijami podobnih postavitev stolov v drugih mestih.

Tomaž Krušec: »Urbano pohištvo je večinoma izdelano iz dveh materialov. To sta les in kovina, izjemoma tudi drugi materiali, kot na primer kamen ali plastika. Vsak od naštetih materialov ima svoje značilnosti.

Prednost lesa je njegova mehka struktura. Ravno zaradi te značilnosti pa ima lesena urbana oprema omejen rok trajanja. Dež, ki pada na vodoravne lesene površine, namreč povzroča propadanje lesa. Še bolj ga poškoduje voda, ki ob nizkih temperaturah v strukturi lesa zmrzne.

Zaradi tega lahko v mnogih parkih opazite, da upravniki čez zimo odstranijo lesene dele urbanega pohištva. Zaradi tega so klopi v času od pozne jeseni do zgodnje pomladi neuporabne. V primeru, da upravniki tega ne počnejo, les dotraja v nekaj letih. Les ima prav tako probleme s čiščenjem, denimo ptičjih iztrebkov, grafitov in tako dalje, saj se umazanija vžre globoko v strukturo lesa.

Bistvena pomankljivost lesa je tudi zamik uporabe po dežju, saj po poletni nevihti lesene površine ostanejo mokre še nekaj ur.

Zaradi tega se v svetu vse bolj uveljavlja jekleno in aluminjasto urbano pohištvo, ki nima problemov s trajnostjo, prav tako ga lahko začnete uporabljati že nekaj deset minut po dežju. Lahko ga je vzdrževati in ga ni treba demontirati pred pričetkom zime. Zima je na splošno čas, ko redko kdo (ali nihče) ne uporablja urbanega pohištva, saj ob temperaturah okoli ledišča ni priporočljivo sedeti na podlagi iz kateregakoli materiala.

Način postavitve urbane opreme na mestni tržnici Ptuj se zgleduje po ureditvah mnogih sodobno zasnovanih trgov v Evropi. Prilagam vam fotografije švicarskega Züricha, kjer je celo mesto polno jeklenih stolov, ki si jih ljudje poljubno prestavljajo in jih uporabljajo za raznovrstne situacije (druženje s prijatelji, sončenje, opazovanje mimoidočih in tako dalje…).

Podobno kot na Ptuju je zasnovan tudi trg v belgijskem Bruslju, kjer so jekleni stoli postavljeni v različne prostorske kompozicije, kar omogoča uporabo urbane opreme za različne dogodke in situacije. Nekateri so nameščeni posamezno in omogočajo individualno posedanje, drugi so oblikovani v skupine, ki omogočajo druženje manjše družbe, tretji so namenjeni srečevanjem parov in opazovanju trga. Kompozicije so oblikovane tako, da omogočajo čim večji spekter uporabe.

Tudi München uporablja podobne stole kot Ptuj in tudi v tem primeru so razporejeni v različne kompozicijske skupine. Prilagam tudi te fotografije.

V družbi tako pomembnih in naprednih mest, kot so Bruselj, München in Zürich, se je sedaj znašel tudi slovenski Ptuj.« 

Bruselj (vir: Tomaž Krušec)
Bruselj (vir: Tomaž Krušec)
Bruselj (vir: Tomaž Krušec)
Bruselj (vir: Tomaž Krušec)
München (vir: Tomaž Krušec)
München (vir: Tomaž Krušec)
Zürich (vir: Tomaž Krušec)
Zürich (vir: Tomaž Krušec)
Zürich (vir: Tomaž Krušec)

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice