Kanadsko-avstrijska avtomobilska multinacionalka Magna je ta teden občini Hoče-Slivnica nakazala denar za nakup slabih deset hektarjev zemljišč, na katerih načrtuje gradnjo dodatnih proizvodnih zmogljivosti.

Kot je za STA povedal hoški župan Marko Soršak, ki je ob tem potrdil nakazilo denarja, so pogodbo z Magno podpisali marca, v naslednjih dneh pa bo občina ves denar nakazala državi, ki je založila sredstva za nakup zemljišč. Iz občinskega proračuna je razvidno, da gre za okoli milijon evrov.

Hoška občina je namreč z državnim denarjem od nekaj več kot sto lastnikov odkupila zemljišča, pri čemer so dva morali tudi razlastiti.

Medtem še vedno poteka tudi postopek pridobivanja okoljevarstvenega soglasja. Agencija RS za okolje je v začetku februarja izdala osnutek dokumenta in ga poslala nosilcem urejanja prostora, ki se morajo izreči glede sprejemljivosti nameravanega posega.

Pogodbe podaljšali do konca leta

V kolikor bo dokumentacija v predlagani obliki primerna za naslednji korak, sledi javna razgrnitev dokumenta. Ko bodo v javni obravnavi svoje povedali morebitni zainteresirani predstavniki okoljskih in drugih skupini, bo izdano okoljevarstveno soglasje, kar je podlaga za izdajo gradbenega dovoljenja.

Magnina vloga se nanaša na gradnjo dveh glavnih objektov, proizvodnjo karoserij in sestavljalnico vozil. Z obstoječo lakirnico bo tako vzpostavljena celovita proizvodnja avtomobilov, kar je osrednji cilj njihove poslovne strategije vstopa v Slovenijo, so za STA še pojasnili februarja.

Medtem okoli 160 zaposlenih iz predlani odprtega hoškega obrata zaradi izbruha pandemije že nekaj mesecev na delo odhaja v graško tovarno. Kdaj se bodo vrnili v Hoče, je odvisno zlasti od razmer in okrevanja globalnega avtomobilskega trga ter obsega naročil, so pa vsem pogodbe za delo v Avstriji podaljšali do konca leta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice