Na situacijo z zaprtjem izjemno priljubljenega ptujskega lokala je odgovorila tudi Mestna občina Ptuj.

Prvotno je z lokalom upravljalo Mestno gledališče Ptuj, ki je prostore dajalo v najem lokalu The Legend Pub. Lokal je s 1. oktobrom prešel v ponovno upravljanje Mestne občine Ptuj, gledališče je pa s strani nadzornega odbora Mestne občine Ptuj prejelo jasno navodilo, naj pogodbo prekinejo. 

Mestna občina Ptuj za Ptujinfo pojasnjuje, da je nadzorni odbor v poročilu ugotovil, da ni ekonomsko upravičeno, da se oddaja premoženje v podnajem in da podnajemnik najemnine ne plačuje

Nadzorni odbor svoj zapis nadaljuje »v bistvu Mestno gledališče Ptuj podnajemnika celo kreditira, ker plačuje ogrevanje in elektriko, podnajemniku prezaračuna, podnajemnik pa tudi tega ne plača,« in dodajo, da če terjatve ne bodo poravnane, to pomeni oškodovanje javnega zavoda

Aktivnosti za izterjavo dolga s strani ptujskega gledališča po ugotovitvah nadzornega odbora niso bile izvajane. 

Najemnik torej po besedah ptujske občine ni plačeval najemnine, dolg konec leta 2019 je znašal kar preko 12.000 evrov

Pogodba je bila prekinjena že novembra

Direktor Mestnega gledališča Ptuj Peter Srpčič je dejal, da je Mestno občino Ptuj obvestil, da je bila pogodba z najemnikom prekinjena že 16. novembra, saj so se kljub 60-dnevnemu odpovednemu roku z najemnikom sporazumno dogovorili, da je prostore predal pred potekom. 

Najemna pogodba med gledališčem in The Legend Pubom se je zaključila 31. decembra 2020. 

Stavba zemljiško knjižno ni urejena

Mestna občina Ptuj je stavbo v celoti prevzela oktobra, a ta zemljiško knjižno ni urejena, zato morajo najprej narediti etažni razdelilnik. Ptujska občina mora preveriti tudi vse pogodbe in od upravne enote pridobiti podatke o namembnosti. 

V kolikor v namembnosti v tem prostoru ni predviden gostinski lokal, potem ta tukaj ne bo mogel biti, so jasni na občini. 

Vse je odvisno od namembnosti, a ni nujno, da bo v lokalu The Legend Pub

V kolikor je namembnost prostora namenjena za lokal, je lahko sprejeta tudi odločitev, da lokal na tem mestu ostane. 

A na občini poudarjajo, da pri tem avtomatizma ni. Mestna občina Ptuj mora v skladu z veljavno zakonodajo lokal oddati preko razpisa in to najugodnejšemu ponudniku. 

Občina si bo prizadevala, da bodo vsi občinski lokali polno zasedeni in zato bodo še naprej omogočali možnost štiriletnega subvencioniranja najemnine. 

»Ker se zavedamo težkih posledic, ki jih bo epidemija pustila na gospodarstvu, smo, tako kot lani, tudi v tem letu predvideli razpis za pomoč in bomo tudi letos, tako kot lani, za gostince izvedli poseben razpis za organizacijo dogodkov,« še dodajajo na občini. 

A občina je jasna, da moramo vsi, ki upravljamo z javnim premoženjem ravnati kot dober gospodar: »Prav tako bi morali zagotavljati transparentnost in zakonitost pri porabi in uporabi javnih sredstev.«

Odziv dosedanjega najemnika še čakamo. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice