Cvetoče narcise pod Golico so pravi magnet za objave na družbenih omrežjih. Letos bodo promet ob koncih tedna umirjali tako, da bodo zapirali cesto v Planino pod Golico in Javorniški Rovt, za obiskovalce pa bo vzpostavljena brezplačna avtobusna povezava.

Približuje se maj, čas cvetenja narcis, ko vasi pod Golico obišče veliko obiskovalcev, velika večina z lastnimi avtomobili.

Lani popolna zapora že na Jesenicah

Lani je bila Planina pod Golico tako obremenjena s pločevino, da je bila potrebna vzpostavitev popolne zapore ceste že na Jesenicah. Zato se je občina Jesenice že lani lotila urejanja problema, v začetku letošnjega leta pa je bil oblikovan dokončni predlog urejanja prometa v maju.

Tako bo ob koncih tedna v času pričakovanega največjega obiska občudovalcev narcis z namenom umirjanja prometa vzpostavljena zapora ceste v Planino pod Golico in Javorniški Rovt.

Zapora tri konce tedna v maju

Zapora ceste se bo izvajala ob sobotah in nedeljah, in sicer tri konce tedna oziroma skupno šest dni.

Spremenjen prometni režim načrtujejo za mesec maj, ko pričakujejo povečan obisk v vaseh in naseljih Planina pod Golico, Prihodi, Žerjavec, Plavški Rovt in Javorniški Rovt.

Dnevi oziroma točni datumi sobot in nedelj bodo določeni glede na pričetek cvetenja narcis, o čemer bodo obvestili javnost in predvsem zainteresirane obiskovalce prej omenjenih krajev.

Vir: spletna stran Občine Jesenice

Avtobus z zgoščenim voznim redom

Za obiskovalce bo vzpostavljena brezplačna avtobusna linija na relacijah Jesenice–Planina pod Golico in Jesenice–Javorniški Rovt (Pristava). Avtobus bo ustavljal na vseh postajališčih javnega potniškega prometa na svoji relaciji, pri čemer pričakujejo, da ga bodo uporabljali tudi Jeseničani.

Avtobus bo pričel z vožnjami ob 7. uri zjutraj in bo do 10. ure vozil na pol ure, kasneje na eno uro in v zgodnjih popoldanskih urah ponovno na pol ure. Zadnja vožnja iz vasi v dolino bo ob 18. uri.

»Ukrep zapore ceste s kombinacijo avtobusnega prevoza bo po eni strani omogočil okolju prijaznejši obisk občutljive narave, po drugi strani pa obiskovalcu ponudil prijaznejši in brezskrbnejši obisk. Pozabiti pa ne smemo tudi domačinov, katerih vasi ne bodo kot v prejšnjih letih 'zabite' z avtomobilsko pločevino, kar jim je povzročalo veliko preglavic pri vsakdanjih opravilih,« je ob tem dejal Klemen Klinar iz Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, ki v sodelovanju z občino Jesenice pripravlja novo prometno ureditev v maju.

Testno obdobje se lahko podaljša

Občina Jesenice bo maja vpeljala nov prometni režim le testno. Če se bo taka prometna ureditev pokazala za učinkovito v smislu obvladovanja in zmanjševanja prometnih tokov na območja vasi pod Karavankami, zagotavljajo, da bodo začeli razmišljati o trajnostni rešitvi ureditve prometa na celotnem območju.

S tem bodo prispevali k ukrepom trajnostne mobilnosti, varovanju okolja in ne nazadanje k ohranjanju kakovostnega življenskega okolja tamkajšnjih prebivalcev.

V pripravi promocijski letaki

Za obveščanje javnosti in obiskovalce bodo pripravili promocijske letake z voznim redom, predloge za ogled zanimivosti v jeseniški občini in tudi druge informacije, ki jih potrebujejo turisti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice