Tudi letošnje poletje v ponudbi številne priložnosti za sezonsko delo. V mariborski območni enoti Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje je trenutno na voljo do 635 delovnih mest.

V obdobju od začetka pomladi pa do konca jeseni različni pridelovalci sadja in zelenjave iščejo delavce za obiranje sezonskih pridelkov in tako marsikdo najde dodatno priložnost za zaslužek. Sezonskega dela ne iščejo zgolj študenti, mladi in brezposelni, ampak tudi starejše osebe, nekatere že v pokoju.

Medtem ko je spomladi aktualna sezona obiranja jagod, v poznem poletju oziroma zgodnji jeseni iščejo predvsem delavce za obiranje grozdja in jabolk. Največ sezonskih del se običajno opravlja ravno v naših krajih in letos temu ni nič drugače. 

Na spletnih straneh Zavoda za zaposlovanje so se že oglasili prvi delodajalci, ki iščejo marljive roke. Na območju Območne enote Maribor in v bližini je ta trenutek razpisanih več kot 600 priložnosti za sezonsko delo na področju kmetijstva, a jih je, glede na to, da so posamezna obiranja že stekla, nekaj gotovo že zasedenih.

Vir: ess.gov.si

Ponudba na vrhuncu jeseni

Kot smo pisali že pred časom, sezonska dela za brezposelne lahko predstavljajo dober vir zaslužka, obenem pa so tudi priložnost za pridobivanje novih delovnih izkušenj. Aktualna so skozi celo leto, nekateri iskalci zaposlitve pa zanimanje pokažejo večkrat in se redno vračajo na delo.

Jeseni, ko se pojavijo tudi potrebe po obiranju grozdja in jabolk, je dela še več, a je razpoložljivost bolj odvisna od vremena. Dela se začno v septembru, trajajo pa nekje do sredine oktobra.

Večinoma zaposlujejo domačine, lokalnih povpraševalcev je dovolj. S tem se zmanjša potreba po zaposlovanju tujcev. Ker pa gre le za priložnostna dela, se brezposelnost zaradi tega ne zmanjša. Povpraševanje po sezonskih delih pa je s strani iskalcev dela veliko, četudi so zaslužki majhni. 

S sezonskim delom tudi do minimalne plače

Plačilo je po navadi določeno z normami in ne številom oddelanih ur. Pri sezonskih delih so zaslužki različni, gibljejo pa se med 3,5 in 4 evri na uro. Na vrhuncu sezone je moč zaslužiti skoraj toliko, kot znaša minimalna neto plača. 

Skupinsko delo na prostem in sezonska dela v kmetijstvu so večinoma opredeljena kot lažja fizična dela, ki se občasno opravljajo na višini, vedno pa na prostem in v skupini, kandidati pa morajo biti običajno v dobri fizični kondiciji.

Prijavite se sicer lahko pri svojem svetovalcu na uradu za delo.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice