Sredi poletne turistične sezone, ko je bilo na Ptuju vnovčenih več turističnih bonov kot v Ljubljani, varno pot na grad omogoča le ena izmed treh poti. Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož čaka na sredstva ministrstva za kulturo.

Dve večji skali, ki sta prejšnji teden padli s ptujskega gradu, sta danes postavljeni tik ob potki do prepoznavne znamenitosti najstarejšega mesta na slovenskem. Del obzidja nad starim mestnim jedrom je popustil med nočno nevihto.

»Deli obzidja so padli ali na to pot, ki pelje do gradu in preko poti v bližino teh stavb, ki jih vidite,« nam direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož dr. Aleksander Lorenčič razkaže zaprto pot in grajsko obzidje.

Spregledali prometni znak prepovedan promet za pešce

Kot smo na Ptujinfo že poročali minuli teden, je tako zahodna pot na Ptujski grad, ki vodi z Muzejskega trga, zaradi nevarnosti zaprta. A prometni znak prepovedan promet za pešce očitno ni ovira za obiskovalce. Ko smo jih na gradu vprašali, zakaj so šli po poti, ki je nevarna in ali niso videli prometnih znakov, so nam odgovorili:

»Mi smo tu prišli gor in nisem kaj dosti videl,« ali pa: »Ne, samo za pešce je kazalo.«

Neurejene poti slaba popotnica za obiskovalce

Povsem varen prihod pa zagotavlja le severna pot. »Midva sva imela srečo, sva šla po asfaltni cesti okrog, tako da nisva videla in naju nič ni motilo. Če pa poti niso urejene, je pa to res slabo tudi za obisk in vse,« nam je povedal Uroš Mermolja, ki je s svojo ženo prikolesaril po severni poti na grad.

Vsak turist, ki še ni bil na gradu, ga kmalu po prihodu obišče

Že od februarja je zaradi odpadanja kritine z gradu tudi na južni poti prehod možen le na lastno odgovornost. V Hotelu Mitra, ki stoji pod gradom, opozarjajo, da bi bila ureditev varne poti na grad nujna za turistično ponudbo Ptuja. 

»Ptujski grad je seveda glavna atrakcija Ptuja, stoji nad celotno glavno mestno veduto in je definitivno najbolj znamenit spomenik tukaj. Vsak, ki pride na Ptuj in še prej ni bil na gradu, si gre grad ogledati.«

Jurij Vesenjak, Hotel Mitra

Tujce navdušuje lep razgled

Lani so ptujski grad obiskali turisti iz kar 90 različnih držav sveta in tudi te dni je za obzidjem slišati tujo govorico. »Zelo lepo mesto in zelo lep razgled,« je Ptuj in grad pohvalila obiskovalka iz Italije, ki v najstarejšem slovenskem mestu dopustuje z družino.

Pokrajinski muzej, ki upravlja z gradom, sam ne zmore financirati obnove grajskega kompleksa in kar 1200 metrov grajskega obzidja. V času epidemije je muzej zaprl svoja vrata in tudi po odprtju je število obiskovalcev občutno manjše kot lani, s tem pa je tudi manj prihodkov.

Kulturno-varstveni pogoji že marca, zadnje vzdrževanje dela obzidja pred pol stoletja

Popravilo obzidja je sicer v načrtih ministrstva za kulturo. V pokrajinskem muzeju so o zadnjih odpadlih delih obzidja in zaprtju poti obvestili tudi Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije

»Slednji je po naših informacijah že v mesecu marcu pripravil kulturno-varstvene pogoje za pripravo projekta za sanacijo tega dela obzidja.«

dr. Aleksander Lorenčič, direktor Pokrajinskega muzeja Ptuj-Ormož

Manjši del obzidja je bil sicer v zadnjih letih uspešno obnovljen, a šele, ko je ogrožal hiše pod gradom. Del obzidja, s katerega zdaj odpadajo skale, pa je bil zadnjega večjega vzdrževanja deležen leta 1965.

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Lucija Radmila… (nepreverjen)

O "jari kači" (obnova vsega kar mora zagotoviti varnost mesta pred možnostjo rušitve delov obzidja itd..) se vleče že predolgo, ker sta gospodarja najmanj dva: občina in država . Kdo je slab gospodar? "Država" smo mi vsi. vsi. Kdo bo kriv, če se zgodi katastrofa ? Očitno nekdo želi, da se grad lepega dne zruši sam vase .
Glede zapore poti na grad bo potrebno narediti vsaj to, da postavite "fizično oviro", kot to naredijo vsi, ko želijo onemogočijo vstop na nevarno območje (npr. gibanje v bližini gradbišča ali vstop na gradbišče).

Starejše novice