Javna stranišča na Ptuju so se znašla skoraj na dnu državne lestvice.

Društvo za kronično vnetno črevesno bolezen je izdalo bilten Naj javna stranišča za leto 2019, ki prinaša nekaj sprememb na lestvici najboljših javnih stranišč primerjavi z lanskim letom. Gre za že enajsti bilten po vrsti, v katerem predstavljajo ocenjevanje javnih stranišč v dveh kategorijah, in sicer v kategoriji občin in kategoriji bencinskih servisov ob avtocestah.

Skozi vse leto so obiskali in ocenili stranišča v 85 slovenskih občinah in na 56 bencinskih servisih. V društvu želijo z biltenom javnost osveščati o pomenu stranišč, hkrati pa informirati bolnike s kronično vnetno črevesno boleznijo, kje v obiskanih mestih in bencinskih servisih obstaja možnost dostopa do stranišč, ki jih kot svojo temeljno potrebo nujno potrebujemo vsi.

Ptuj na nezavidljivem 35. mestu

Na vrhu lestvice se je tokrat znašla Mestna občina Ljubljana s 4,91 točke, sledita ji Mestna občina Koper in Občina Rogaška Slatina.

Mestna občina Ptuj se je medtem uvrstila občutno nižje. Po ocenjevalnih kriterijih je dosegla skupno oceno 3,47 in s tem zasedla nezavidljivo 35. mesto pri dnu lestvice. 

V ptujski občini je sicer bilo ocenjeno samo javno stranišče na Zadružnem trgu. Takole se glasi opis in obrazložitev ocene, ki so ju podali v društvu:

Parkirišče Zadružni trg 

• Uporaba je brezplačna. 
• Obiskovalci imamo na voljo ženski in moški del sanitarij. 
• Eno stranišče je namenjeno invalidnim osebam. 
• Odpiralni čas: poleti od ponedeljka do petka od 8. do 20. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih od 9. do 20. ure in pozimi od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa od 9. do 20. ure. 
• Dostop je označen na stavbi, INFO-točki in v turistični karti mesta. 

Opomba: Stranišče, ki je namenjeno invalidnim osebam, je bilo v času ocenjevanja zaklenjeno. Informacije o tem, kje bi lahko prejeli ključ, nismo nikjer zasledili. Do lanskega leta je v Mestni občini Ptuj obratovalo tudi javno stranišče na Slomškovem trgu pri tržnici. Zaradi obnove tržnice javno stranišče v letošnjem letu ne deluje več in je zaprto. V sklopu projekta se bo uredilo novo javno stranišče. 

Prihodnje leto se torej le lahko nadejamo boljše ocene.

Ocenili tudi stranišča bencinskih servisov

V kategoriji bencinskih servisov se je sicer najbolje odrezal Bencinski servis Petrol Grabonoš, smer Maribor, najslabše pa Bencinski servis Petrol Mokrice, smer Ljubljana.

Celoten bilten za leto 2019 si lahko ogledate tukaj.

*Naslovna fotografija je simbolična.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice