Foto: Osebni arhiv Tomaža Tobiasa
Tomaža Tobiasa se spomnimo kot reperja z umetniškim imenom Tomet, a njegova pot je, v kali reperske kariere, zašla v ašram.

Tomaž Tobias, ki je svoja mlada leta preživel na Ptuju, nato v Mariboru, trenutno živi v Nemčiji, v ašramu. 

Ašram je hindujsko središče za učenje duhovnosti, meditacije, joge, je duhovno središče, kjer je Tomaž našel svoj dom in prevzel nov pridevnik - monk. 

Monk Tomaž je še kot Tomet spoznal svojega guruja Paramahamso Vishwanando januarja 2018. Tako je vedel, da je ta oseba zanj nekaj posebnega. Prav kmalu je izvedel še za ašrame in pot ga je zanesla prav tja. 

»Ljudje, ki so del Bhakti Marge, velikokrat sijejo drugačno luč«

V ta svet so ga vpeljali prijatelji iz organizacije Bhakti Marga, kjer je začel svojo duhovno pot. 

»Ljudje, ki so del Bhakti Marge, velikokrat sijejo drugačno luč,« pove Tomaž in doda, da je v Sloveniji veliko ljudi, ki so duhovni, a se ne počutijo sprejete. Tako se je počutil tudi sam. 

Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa

Od reperja Tometa do monka

Tomaž je bil na slovenski rap sceni dobro znan pod umetniškim imenom Tomet, sodeloval je tudi z znanim reperjem Emkejem. A na svoji poti je našel nekaj drugega. 

Pove, da je bila glasba zanj vedno kreativen izpust, a je kmalu prišlo do ambicij in želje po uspehu. Ta je bila močna, pove. Pa ne samo močna, ampak vedno močnejša in tako je njegov um postajal vedno bolj nemiren. 

»Kar je glasba prinesla, je prinesla tudi ogromno nemirnega uma, želja po pozornosti, bildanje ega in preden se zaveš, misliš, da se cel svet vrti okrog tebe,« nadaljuje.

S pomočjo guruja je spoznal, da vse, kar dela, dela zase. Ob tem spoznanju se je počutil slabo, dovolj je imel egoističnega obnašanja, tekmovalnosti in nesigurnosti. Odločil se je za korenite spremembe. 

Njegov dan se začne ob petih zjutraj

Monk Tomaž se zbudi okoli pete ali pol šest ure zjutraj, ko se stušira, obleče in nekaj minut svojega jutra nameni čantanju.

Čantanje ali 'chanting' je ponavljanje mantre. Gre za ritmično izgovarjanje ali petje določenih zvokov ali besed. 

Večji del dneva prebije v templju, kjer je 'pujari'. Pujari je oseba, ki izvaja rituale v templju. Tam skrbi za 'tulsi devi', idejo božanske matere. 

»Za nas je bog zelo oseben in zelo blizu, cel dan se vrti okrog služenju bogu in guruju, ki je razlog, da smo tu,« o svojem delu in guruju Paramahamsa Vishwananda pove Tomaž. 

V ašramu monki delajo 'sevo'. Gre preprosto za nesebično služenje za zaščito in pomoč živim bitjem. Prav tako nudijo priložnost ljudem, da spoznajo njihovega guruja. 

Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa

Kar je dobro, želimo deliti z drugimi

A ob tem se poraja vprašanje. Zakaj bi ljudje pripotovali od blizu in daleč le, da bi spoznali guruja? 

»Naravno je, da ko ljudje odkrijemo nekaj, kar nam pomaga v življenju, nekoga, ki da resnično smisel življenju in za povrh dobimo izkušnje, ki nam pokažejo globino in pravo sliko življenja, želimo to deliti z drugimi,« je preprosto pojasnilo monka Tomaža o svojem delu približevanja guruja ljudem. 

Trenutno Tomaž izpolnjuje svoje poslanstvo v oddelku oglaševanja ašrama. Skrbi za oglaševalske kampanje in skuša približati ašram vsem od blizu in daleč. 

Kaj pa monk Tomaž pogreša iz zunanjega sveta? »Misliš razen Bajadere,« šaljivo odgovori, a doda, da je živeti z gurujem zanj glavni zadetek. 

Ašram je sodoben in vegi

Ašram v Nemčiji, kjer je Tomaž našel svoj dom, je sodoben. Monki nosijo oblačilo poimenovano 'dhoti' in 'kurta'. Gre za obliko spodnjega in zgornjega dela oblačila indijske kulture. 

Ker živijo v Nemčiji in so zime hladne, vreme pa muhasto, pa nosijo tudi puloverje, majice oziroma oblačila, kot jih nosimo v zahodni kulturi. 

Hrana zaenkrat prihaja od lokalnih kmetov, imajo pa tudi vrt, na katerem poleti zraste veliko sveže zelenjave. Hrana je v celoti vegetarijanska, skuhajo pa jo kuharji v ašramu. 

Ašram je namreč razdeljen na oddelke, kjer stanovalci v ašramu služijo. Tako so na primer oddelki za vrt, vzdrževanje, gradnjo, marketing, video, fotografiranje in tudi kuhanje. 

Foto: osebni arhiv Tomaža Tobiasa

Ljudje se izogibamo delu na sebi

Čar tega načina življenja je, da se ne moreš skriti pred sabo, pove Tomaž. Doda, da se ljudje svojih težav zavedamo, a od tega odvračamo pozornost. 

»Vem, da je bilo v preteklosti zame veliko odvračanje pozornosti trava, alkohol ali celo na prvi pogled nedolžne stvari kot 'netflixanje', seks ... in to nas dostikrat ustavi,« pove monk Tomaž. 

Od težave pogledamo stran, a spremeniti se ne moremo, dokler se s težavo ne soočimo, doda. 

Pri takem načinu življenja pa pomaga tudi vera, natančneje hinduizem. Hinduizem temelji na osebni izkušnji skozi duhovne vaje. Tomaž pove, da hinduizem ni ogromno bogov. Gre za le enega boga, ki se je skozi zgodovino manifestiral v različnih oblikah - mi pa se lahko povežemo z obliko, ki je nam ljuba. 

»Ideja, da bog sedi na oblakih, nas gleda dol in konstantno ocenjuje, če smo vredni, da pridemo v nebesa ali ne, je zame vedno bila humoristična,« še doda. 

Koronavirus je vplival tudi na ašram

V ašramu, kjer se nahaja Tomaž, trenutno vse poteka preko spleta. Tedensko so dobili tudi po tisoče obiskovalcev, ki pa zdaj duhovno pot iščejo preko spleta. 

»Če bi lahko imel eno željo na svetu, bi si zaželel, da vsi spoznajo Paramahmso Viswanando. Kar ne pomeni, da morajo spremeniti vero ali postati menihi, ampak da občutijo in se prepričajo na lastne oči, da je nekdo resnično poseben in nosi ljubezen, ki da našemu življenju smisel,« je za Ptujinfo zaključil monk Tomaž. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice