Za varnejši promet tudi z osveščanjem pešcev.

V tednu, ki je pred nami, bo v organizaciji Javne agencije za varnost prometa (AVP) potekala nacionalna akcija Pešec pod sloganom Bodi viden, bodi previden.

Letos se bodo z aktivnostmi še posebej posvetili osveščenosti pešcev in voznikov glede pravilnega ravnanja v prometu. Pešci se namreč prištevajo med ranljivejše udeležence v cestnem prometu. Prav zato so tudi ena izmed prioritet nacionalnega programa ter preventivnih in vzgojnih aktivnosti AVP.

Vse manj smrtnih žrtev med pešci

Kot poroča STA, je v minulem letu na slovenskih cestah umrlo najmanj udeležencev cestnega prometa v zadnjih šestih desetletjih. Glede na leto poprej pa se je za 55 odstotkov zmanjšal tudi delež smrtnih žrtev med pešci.

Med pešci, ki so žrtve prometnih nesreč, izstopajo starejši, kažejo podatki, saj jih je lani kar polovica bila starejših od 65 let.

Prometnim nesrečam s smrtnim izidom za pešce v glavnem botrujejo neupoštevanje in odvzem prednosti, neprilagojena oziroma prehitra vožnja ter pogosto tudi nepravilnosti pešca.

Agencija za varnost prometa RS

Spregledana vidnost ob cesti

V pilotnem opazovanju pešcev, izvedenem lani, so pri AVP sicer ugotovili, da je delež uporabe različnih odsevnikov med pešci izjemno nizek. 

S kresnično ali odsevnim trakom je namreč bil opremljen le dober odstotek pešcev, samo dobri štirje odstotki pa s kakšnim drugim odsevnim pripomočkom. Večina pešcev se ni posluževala nobenega odsevnika, se jih je pa polovica zato vsaj odela v svetlejša oblačila, ki nekoliko pripomorejo k boljši vidnosti.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice