V vasi Starošince v občini Kidričevo so danes odprli prenovljeni muzej Zbirka podeželja.

Z bogato zbirko predmetov želijo obiskovalcem približati življenje in zgodbe iz preteklosti okoliških krajev. Muzej bo hkrati tudi center informiranja novo oblikovane turistične destinacije Ravno polje.

"Okolje, v katerem živimo, je prežeto z zgodbami in miti iz preteklosti, ki smo jih uredili v sodobno zbirko. Ob pomoči modernih komunikacijskih kanalov ter pripomočkov, jo bomo - zbrano pod eno streho - poskušali na inovativen in dopadljiv način pripovedovati vsem, ki bodo pokukali v naš muzej," je za STA povedala predsednica Turističnega društva občine Kidričevo Sonja Breznik.

Muzej deluje pod okriljem turističnega društva. Muzejsko dejavnost bodo popestrili z dogodki, razstavami, delavnicami in doživetji. Namen aktivnosti ohranjanje preteklosti ter tkanje vezi z mlajšo generacijo, ki bo vse te zgodbe pomagala ohranjati in prenašati skozi prihodnost.

Začetki segajo v leto 2007

Zbirka je začela nastajati pred 12 leti ob podpori občanov iz različnih koncev Ravnega polja ter Haloz, ki so odstopili svoje predmete iz preteklosti.

Med njimi so kočija iz leta 1923, orodje za delo na podeželju, pripomočki za kuhanje in predmeti iz vsakdanjega življenja.

Doslej so bili ti predmeti na ogled občasno, ob predhodni najavi, zdaj pa bo zbirka na ogled v rednem delovnem času. Muzej, nastanjen v stavbi v obliki skednja, bo imel tudi manjšo trgovino, kjer bodo obiskovalci lahko kupili izdelke lokalnih ponudnikov. Redno bo odprt ob koncih tedna, čez teden pa še vedno ob predhodni najavi.

Turistična destinacija Ravno polje združuje občini Kidričevo in Starše.

FOTO: mojaobcina.si

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice