Alojz Benkovič se je odzval na odločbo o preklicu duhovniških pravic.

Škof ordinarij Peter Štumpf je duhovniku Alojzu Benkoviču izrekel Odločbo preklica duhovniških pravic z dodanim kazenskim predpisom, s katerim se od duhovnika zahteva način življenja, ki se sklada z njegovimi duhovniškimi dolžnostmi.
 

Na Štumpfovo odločitev se je za Mariborinfo odzval duhovnik Benkovič, ki pravi, da o vseh njegovih ravnanjih v beltinski župniji z mirno in čisto vestjo trdi, da so bila vsa ravnanja v blagor in razvoj beltinske župnije. 

V nadaljevanju njegov odziv objavljamo v celoti.

»O vseh mojih ravnanjih v beltinski župniji z mirno in čisto vestjo trdim, da so bila vsa ravnanja v blagor in razvoj beltinske župnije. Tudi dejanja, za katera škof trdi, da so ogrožala lastnino župnije. Vsak, ki se spozna vsaj malo na ekonomijo razume vse odločitve glede poslovanja. V ničemer ni šlo za oškodovanje, saj je rezultat v teh letih ta, da smo skupaj z gospodarskim svetom z minimalnim vložkom v poslovanje (vložek je bilo zemljišče) pristali pri vrednosti Doum-a d.o.o. na okrog 2,5 milijona evrov. Poleg tega je pridobljena koncesija za dejavnost doma za starejše in vpis v razvid glasbene šole, ki uspešno delujeta in se vklapljata v okolje. To sta dejavnosti, ki nista pridobitni in ju tudi slovenska Cerkev podpira. Ne bom pa javno govoril o raznih soglasjih, ki jih resnično ni bilo in škof zelo dobro ve, zakaj jih ni hotel dati …

Ali je preklic duhovniških pravic pravičen ukrep? Eni bodo rekli pravičen, drugi pa neupravičen. Pa ne bo štelo katerih je več, šteje samo en glas!?! In cerkveno pravo? Cerkev živi v času in prostoru – to sem spoznal prepozno. Sicer pa ne bi ravnal drugače nikoli, saj bi bilo preprosto v nasprotju z mojo vestjo in mojo potjo v »večni škegenj«. 

Kako v prihodnosti? Za leta življenja ve škof, za večnost pa hvala Bogu odloča Bog.«

Komentarji (1)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

krmača (nepreverjen)

za večnost pa hvala Bogu odloča Bog.
O čem odloča BOG, tega gospod škof ne ve !!

Starejše novice