Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca sporočajo, da po razgovoru z zaposlenimi, pri katerih so potrdili okužbo s covid-19, pri nobenem izmed njih ne ugotavljajo resnega zdravstvenega stanja, zaradi katerega bi bila morda potrebna hospitalizacija.

Okužbo z novim koronavirusom so doslej potrdili že pri sedmih zdravnikih enote nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, ob tem so opravili še 62 testiranj. 

Že dopoldan so bili znani rezultati 42 brisov, ki so bili negativni, 20 so jih pa še čakali. Iz Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca so nato sporočili, da so bili rezultati zadnjih 20 testiranj vsi negativni na koronavirus. Vseh 62 brisov oseb je bilo torej negativnih.

Dva izmed okuženih zdravnikov Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca imata podobne simptome kot pri sezonski gripi, ostali so brez zdravstvenih težav.

Kadrovska stiska se že kaže in bi se ob morebitnih novih okužbah lahko še poglobila. Za zdaj v Mariboru pomagajo zdravniki nujne medicinske pomoči iz bližnjih mest, dodatne zdravnike pa je na urgenco premestil tudi klinični center. Zaradi teh premestitev bi se odsotnost lahko poznala tudi na drugih oddelkih, ki bodo bržkone morali krčiti obseg delovanja.

Izvor okužbe še iščejo

V Zdravstvenem domu. dr. Adolfa Drolca Maribor so potrdili še, da se je od sedmih okuženih zdravnikov s covid-19 le eden zdravnik udeležil srečanja v Črni gori in to v času, ko je bila ta covid varna država, torej na zelenem seznamu. 

Kot pojasnjujejo, je bil na srečanje povabljen kot sodelavec v ekipi strokovnjakov v okviru Centra za evropsko prihodnost v okviru mednarodnega razvojnega sodelovanja Slovenije.

Toda epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje še išče izvor okužbe, saj niso potrdili vnosa okužbe iz Črne gore, ker se je zdravnik po prihodu iz srečanja dal testirati in je bil takrat njegov izvid negativen na covid-19.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor so današnjo sejo sveta, kjer bi govorili tudi o spopadanju z novim koronavirusom, odpovedali zaradi izrednih razmer po nenadnem povečanju števila okužb in iskanju stikov.

Testiranja trenutno potekajo tako pri zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, saj enota nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma deluje v tamkajšnjem urgentnem centru, kot pri zaposlenih v zdravstvenem domu.

Med zdravstvenim osebjem Univerzitetnega kliničnega centra Maribor po besedah direktorja Vojka Flisa zaenkrat ni pozitivnih, so pa 14 oseb preventivno napotili v osamitev. V zdravstvenem domu so umaknili v osamo skupno 15 zaposlenih, v to številko je vštetih sedem okuženih zdravnikov.

Iščejo zveze z bolniki, s katerimi bi zdravniki lahko prišli v stik

Zato pozivajo vse, ki so bili v prostorih urgentnega centra v petek, 26. junija, med 7. in 19. uro, v nedeljo, 28. junija, med 7. in 19. uro, ter v ponedeljek, 29. junija, med 7. in 16. uro, naj v naslednjih 14 dneh opazujejo svoje zdravstveno stanje. V primeru znakov akutne okužbe dihal naj pokličejo svojega osebnega zdravnika.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice