Slika je simbolična.
V slovenske osnovne šole za zdaj vključenih 131 ukrajinskih otrok.

V Sloveniji je po podatkih ministrstva za izobraževanje do srede v 64 osnovnih šolah vključenih 131 begunskih otrok iz Ukrajine. Šole so za zdaj dobile prve usmeritve, kako vstopiti v proces vključevanja teh otrok v šole.

Za dodatne strokovne usmeritve bo v teh dneh poskrbel zavod za šolstvo, je napovedala ministrica Simona Kustec.

Na področju vzgoje in izobraževanja ter vključevanja begunskih otrok iz Ukrajine je sistem po besedah Kustečeve postavljen izrazito vključujoče.

»To pomeni, da materam, ki prihajajo z otroki, dajemo informacije o tem, da lahko vključijo svoje otroke v vrtce in šole, z današnjim sprejetjem uredbe pa tudi na fakultete,« je povedala na današnji vladni novinarski konferenci.

V šoli v Ormožu 13 begunskih otrok

Po njenem mnenju je pomembno, da se v prvih dneh otrokom omogoči čim bolj običajno življenje, da se bodo počutili varno in del družbe, v kateri bodo začasno prebivali.

Ta trenutek je po besedah ministrice vključenih 131 ukrajinskih otrok v 64 osnovnih šolah po celi Sloveniji. Gre za enega do dva otroka v posamezni šoli, v šoli v Ormožu jih je 13, sedaj se vključuje večja skupina otrok tudi v Logatcu, je dodala.

»Zelo pomembno je, da se takoj, ko je to možno, vzpostavi stik otrok oziroma njihovih staršev in tistih, ki jim nudijo zaščito, samo šolo, ki jim bo dala ustrezna navodila, kako sistem vključevanja poteka,« je izpostavila.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so za STA sicer poudarili, da zaenkrat šole ne poročajo o kakršnihkoli težavah z vidika komunikacije z otroki iz Ukrajine in njihovimi starši ter vpisi, ki že potekajo.

A ravnatelj ljubljanske osnovne šole Livada Goran Popović opozarja, da so od ministrstva sicer dobili prve usmeritve, ki pa so v bistvu pravno-formalno birokratska navodila, na primer, kako ukrepati v primeru pomanjkljive dokumentacije in podobno.

»Sam potek vključevanja otrok v proces učenja je še vedno prepuščen šolam. A glede na izkušnje s preteklimi begunskimi vali iz preteklosti, smo zdaj bolje opremljeni,« je dejal za STA.

Intenzivno se učijo slovenskega jezika

Na šoli, ki jo obiskuje 450 otrok iz 27 različnih držav, je že pet otrok, ki prihajajo iz Ukrajine in so vključeni v šolanje brez posebnih problemov. V t. i. pripravljalnici se intenzivno učijo slovenskega jezika.

Po napovedih Popovića jih bo v prihodnje še veliko več, ker je Ljubljana domnevno, kot pravi, ponudila 200 praznih stanovanj begunskim družinam iz Ukrajine.

Ob tem je spomnil, da trenutno niso vpisali veliko otrok, ker se družine z otroki vpisujejo v logaške osnovne šole. Tam je namreč namestitveni center za družine, kjer je zatočišče našlo več deset ukrajinskih beguncev.

Zavod za šolstvo naj bi na šole posredoval nekaj dodatnih smernic

Kustečeva je danes napovedala, da bo za dodatne strokovne usmeritve v teh dneh poskrbel tudi zavod za šolstvo, ki bo na šole posredoval nekaj dodatnih smernic.

Podana bo informacija, na kakšen način opraviti prvi pogovor z otroki in njihovimi starši, kako preko tudi individualnega načrta vključevati otroke v same šole in kako intenzivirati tudi učne ure slovenskega jezika.

»Danes sprejeta uredba zagotavlja begunskim otrokom iz Ukrajine varno učno in širše družbeno okolje, odpira vrata vsem, da pridejo vrtce, da se lahko šolajo v srednje šole in na fakultete,« je še dodala Kustečeva.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice