Ormož bo letos v znamenju obeležitve 750. obletnice prve omembe.

Ormoška občina bo skozi vse leto s serijo dogodkov obeležila 750 let od prve omembe mesta.

Kot je dejal župan Danijel Vrbnjak, se lahko pohvalijo z bogato zgodovino, na katero so zelo ponosni, zato je po njegovem mnenju prav, da skušajo visok jubilej izkoristiti za njeno promocijo širši javnosti. Pripravili so 22 dogodkov.

Obeležili bodo tudi 100-letnico mestne lekarne

Vrbnjak je spomnil, da je občinski svet leta 2019 praznik občine umestil na 16. junij, ki je povezan prav s prvo omembo mesta v pisnih virih pred 750 leti, v tednu okoli tega dne pa bo tudi vrhunec dogajanja v mestu.

Vanj bodo vključili občinske zavode in društva.

»Verjamem, da smo v teh 750 letih dosegli marsikaj. Skozi to dolgo obdobje so se zvrstili različni posamezniki, ki so vplivali na zgodovino našega mesta. Že samo z vožnjo skoti mestno središče vidimo veliko zgodovinskih stavb, med katerimi je tudi naš grad, ki ga v naslednjih letih čaka obnova,« je dejal Vrbnjak.

Po besedah direktorja ormoškega zavoda za turizem, kulturo in šport Andreja Vršiča se bo do konca leta zvrstilo 22 dogodkov različnih umetniških žanrov, prvi že 12. januarja, ko bodo obeležili tudi 100-letnico mestne lekarne.

Februarja bodo predstavljali ormoško domoznansko literaturo, marca pa bodo pripravili strokovno predavanje o zgodovini mesta.

Vrhunec dogajanja med 16. in 18. junijem

Aprila bodo predstavili zgodovino Velike Nedelje skozi stoletja, maja pa bo nato na vrsti kar šest dogodkov, med drugim se bodo tematsko predstavljale osnovne in srednje šole, sodelovali bodo tudi vsi zavodi in društva.

Vrhunec dogajanja bo seveda od 16. do 18. junija, ko bo med drugim potekla tudi slavnostna akademija, domoznanski večer in predstavitev ormoških arhivskih vin, saj je mesto med drugim znano tudi po svoji bogati vinarski zgodovini.

Do konca leta bodo pripravili še nekaj zanimivih dogodkov, med drugim oktobra kviz za mlade o poznavanju svojega kraja, novembra likovna razstava, decembra pa bodo vse skupaj zaključili z novoletnim koncertom pihalnega orkestra glasbene šole prav v čast 750-letnici mesta.

»Obletnico želimo tržiti tudi v naših turističnih programih, ne le v Sloveniji, pač pa tudi v tujini. Že ta teden odpotujemo na prvi letošnji sejem v nizozemskem Utrechtu,« je še dodal Vršič.

Pripravili tudi priložnostni logotip

Kot je pojasnila predstavnica Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Nevenka Korpič, Ormož sodi med najstarejša mesta v Sloveniji, njegove začetke pa navezujejo na leto 1273, čeprav je to območje že v prazgodovini sodilo med največje naselbine v takratni Evropi. Omenjalo se je tudi naselbino na desnem bregu Drave, a je Ormož pozneje nenadoma izginil.

»Omembo Ormoža v pisnih virih je prvič mogoče zaznati leta 1273 in zelo smo veseli, da je v arhivu nemškega viteškega reda na Dunaju ohranjena tudi originalna listina na pergamentu. Ta kot eno izmed prič v dedni pogodbi omenja Friderika iz Holermusa, torej Ormoža. Mesto je sicer ob obeh omenjenih imenih prav po Frideriku nosilo še ime Fridau, medtem ko sedanje sega v čas po drugi svetovni vojni,« je dodala Korpičeva.

V namen obeležitve visokega jubileja so oblikovali tudi priložnostni logotip, ki so ga vzeli iz Vischerjeve topografije iz leta 1681, v kateri je prikazana tudi najstarejša upodobitev mesta, na njej pa so vidna zahodna vrata mesta, nekdanji frančiškanski samostan, cerkev in ormoški grad. Gre za najpomembnejše kulturno-zgodovinske spomenike mesta.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualne predsednice države?

Starejše novice