Kristjani vsako leto na sredo po pustnem torku praznujejo pepelnično sredo. Za mnoge druge pa je to pomemben dan zato, ker s tem začnejo s svojimi 40-dnevnimi postnimi zaobljubami.

Toda, ali ste se kdaj vprašali, kaj sploh je pepelnična sreda in kakšna je njena simbolika?

Pepelnična sreda ali pepelnica je mnogim poznan praznik, če ne drugega po tem, da na ta dan pokopljemo pusta. Vendar pa ima pepelnična sreda veliko bolj globlji pomen. Če želite izvedeti več o tem, je pravi naslov Škofijska knjigarna

Kaj je pepelnična sreda in kakšen je njen namen?

Pepelnica je premakljiv praznik v katoliškem koledarju, zato je ne praznujemo vsako leto na isti datum. Nastopi po pustnem torku in 46 dni pred veliko nočjo (40 dni in šest nedelj, ko post ne velja). 

Poleg velikega petka je pepelnica najbolj strogi post, kar pomeni, da naj bi se odrasel človek smel najesti le enkrat na dan do sitega, obrok pa ne sme vsebovati mesa.

Za pepelnico je značilen mašni obred, pri katerem poteka obred pepeljenja. Mašnik s pepelom pokriža čela vernikom, ob tem pa izreče znane biblijske besede: »Pomni človek, da si prah in da se v prah povrneš!« oziroma »Spreobrni se in veruj evangeliju!«

Na pepelnično sredo se začenja tudi postni čas, to je 40-dnevna duhovna priprava na obhajanje velikonočnih dogodkov. Številka 40 je v Svetem pismu simbol veličine, predstavlja čas, ki ga je Jezus preživel v puščavi in 40 let izgnanstva Izraelcev. Zato je glavni namen pepelnice kesanje, prenova, post in molitev.

Simbolika pepelnične srede

Pepel, s katerim mašnik prekriža čela vernikom, ima različne pomene:

  • Je simbol človekove minljivosti, krhkosti in moralne ter bivanjske omejenosti. Pepelnica in s tem postni čas nas opomni, da je naša duša in vse okoli nas minljivo, zato lahko hitro postane pepel.
  • Je simbol spokornosti, kar pomeni, da priznamo svoje grehe in upamo na Božje usmiljenje. Pravi smisel postne spokornosti je v tem, da Kristjani izročijo svoje srce Bogu, da ga lahko on ponovno preoblikuje in ga prerodi kot novo. Na ta način je sposoben novih čustev, bolj človeških in tudi Božjih.
  • Je simbol človekove pokore in želje po spremembah v življenju. Čeprav je naše življenje minljivo, pa nas pepelnica s tem, ko priznamo svoje grehe in upamo na Božje usmiljenje, spodbuja tudi k življenju z Bogom. 

Simbolika pepelnične srede je v tem, da če se v tem času odrečemo temu, kar prinaša ta svet, se bomo z leti tudi utrdili. S tem bomo lahko prenašali vedno večje preizkušnje, ki nam jih bo poslal Jezus, in mu na ta način pomagali nositi križ. 

Prav tako pa je pepelnična sreda dan, na katerega se spomnimo, da smo na koncu vsi minljivi. Da nič na tem svetu ni samoumevnega in, da z odrekanjem lahko naredimo korenite spremembe v svojem življenju, predvsem v naši veri do Boga.

Pepelnica je lahko tudi začetek sprememb v našem življenju

Danes je zelo moderno, da na pepelnično sredo sklenemo, čemu se bomo v postnem času odrekli. Običajno je to nekaj, kar nas veseli. Nekateri se odrečejo določeni hrani, alkoholu, sladicam ali pa si zadajo zaobljubo, da nekomu pomagajo, se aktivno udeležijo določenih aktivnosti in podobno. 

Pepelnica je torej nekakšen preizkus naših misli, dejanj in vztrajnosti, ki pa pogosto vodijo v korenite spremembe življenjskega sloga. In zakaj se tudi vi letos ne bi odrekli svoji največji skušnjavi?

Starejše novice