Obiskali smo zasneženo Pohorje, kjer so se na smuči pri koči Lisičkin brlog postavili osnovnošolci, pridružil pa se je tudi smučar Jure Košir. 

Da je smučanje slovenski šport, dokazujejo uspehi naših zimskih športnikov in zasedenost smučišč. A kljub temu je zaznan trend upadanja mladih smučarjev. Da bi čim večjemu številu otrok omogočili to izkušnjo, že peto leto zapored poteka akcija Šolar na smuči. S pomočjo Perutnine Ptuj bo tako letos na smuči stopilo 2300 otrok, na pohorskem smučišču pa so za njih pripravljali dobrote, s katerimi so otroci potešili lakoto. 

Med 20. in 25. januarjem smučarski centri skupaj s Smučarsko zvezo Slovenije, Zavodom za šport Republike Slovenije Planica in Policijo, omogočijo učencem četrtih in petih razredov osnovnih šol brezplačno, zabavno in predvsem poučno smučarsko izkušnjo.

»Že peto leto zapored sodelujemo pri projektu. Zavedamo se, da je to najranljivejša skupina smučarjev na smučišču, zato je prav, da se naučijo osnovnih pravil za varno vijuganje po belih strminah,« je povedal policijski inšpektor Ivica Bek.

Tako otroke učijo pravila obnašanja na smučišču, kar so FIS pravila spoštovanje javnega reda, upoštevanje označb ter prilagoditev hitrosti svoje vožnje razmeram na smučišču in svojim sposobnostim.

Namen akcije je, da se otroci naučijo osnov smučanja ter pred prihajajočimi zimskimi počitnicami osvojijo pravila varnosti na smučiščih. Od leta 2014, ko je Šolar na smuči zaživel, so v okviru akcije omogočili brezplačen smučarski dan že skoraj 10.000 učencem, od katerih jih je več kot polovica prvič stopila na smuči.

»V okviru tega projekta je na sneg stopilo že več kot 10.000 otrok. Ciljamo predvsem na otroke, ki še ne znajo smučati in še niso imeli te možnosti. Veseli smo, da smo s toliko otroki naredili prve smučarske korake. Mislim, da je zanimanje za akcijo s strani slovenskih osnovnih šol vedno večje. Prijavljajo se v velikem številu, veseli pa smo predvsem šol, ki niso blizu smučarskih središč. Glede na to, da je alpsko smučanje vseeno slovenska zadeva in da ima zelo bogato dolgo zgodovino, menimo, da moramo otroke izobraževati na tem področju. Tako kot jih je nujno naučiti plavat je po mojem mnenju fino, da jih naučimo tudi osnove smučanja,« je povedal slovenski smučarski as Jure Košir.

Želja vseh partnerjev projekta je vlagati v znanje in skupaj s smučarskimi centri, šolami in društvi približati otrokom enega najlepših zimskih športov. Tako je tudi letos smučanje in učenje smučanja za vse otroke v akciji brezplačno, omenjeni štirje smučarski centri pa bodo v petih dneh gostili kar 2500 šolarjev na smučeh. 

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kakšne barve je sonce?

Starejše novice