Novo vodstvo Perutnine Ptuj, ki je od letos v lasti ukrajinskega holdinga MHP, želi skupaj z rejci v prihodnjih letih obnoviti okoli 50.000 kvadratnih metrov in vzpostaviti dodatnih 25.000 kvadratnih metrov vzrejnih površin, poroča STA. 

Predstavniki ptujske skupine in Perutninarske zadruge Ptuj so vizijo nadaljnjega razvoja podjetja na področju proizvodnje, ki bodo po njihovem pozitivno vplivali na zaposlovanje, lokalnemu gospodarstvu in regiji pa bodo odprli nove priložnosti razvoja, ta teden predstavili županom Spodnjega Podravja.

Več kot 90 odstotkov zaposlenih iz te regije

Perutnina Ptuj v Sloveniji zaposluje več kot 1750 ljudi, pri čemer jih skoraj 90 odstotkov prihaja prav iz te regije. Na področju reje sodelujejo z več kot 240 rejci, med njimi so predvsem manjše družinske kmetije, povprečna velikost farme pa znaša okoli tisoč kvadratnih metrov. Vsem nudijo celovito podporo pri reji, dolgoročne pogodbe in stoodstotni odvzem piščancev, zagotavljajo.

Perutnina je že leta 2015 prva in doslej edina uvedla nadstandardni in certificiran način reje v Sloveniji, v naslednjih letih pa načrtuje intenzivno širitev v sodelovanju s perutninarsko zadrugo.

Povečati delež piščancem prijazne reje

Ob krepitvi obstoječega poslovnega modela vertikalno integrirane pridelave in predelave širijo tako klasično, predvsem pa certificirano piščancem prijazno rejo. Delež slednje trenutno znaša približno petino, želijo pa ga povečati na več kot 30 odstotkov.

Ker je za zagotavljanje prehranske varnosti, kakovosti in sledljivosti pomemben dejavnik tudi kakovostna prehrana živali, Perutnina Ptuj obdeluje skupno dobrih 3900 hektarjev poljedelskih površin, ki jih ima v najemu od države. Kar 91 odstotkov teh površin namenjajo pridelavi hrane za živali, preostalih devet odstotkov pa predstavljajo površine ekološkega pomena in obnovljivih virov.

Z načrtovanim vlaganjem v povečanje vzrejnih kapacitet se bodo povečale tudi potrebe po proizvodnji prehrane za živali, ki jo zagotavljajo svojim rejcem, zato jih skrbijo predlogi sprememb zemljiške zakonodaje, ki bi lahko dolgoročno slabili njihove konkurenčne prednosti.

»Širitev in obnove vzrejnih zmogljivosti, načrtovane obsežne investicije v najsodobnejšo tehnologijo v proizvodnji in vlaganje v močne blagovne znamke bo pomembno prispevalo h krepitvi naše tržne pozicije. Ne le v regiji, saj so naše ambicije višje in želimo prepoznavne blagovne znamke močnejše umestiti predvsem na globalnih trgih izven regije,« poroča o besedah predsednika uprave Perutnine Ptuj Enverja Šišića STA.

Posodobiti objekte rejcev

Ptujska skupina sicer po lastnih zagotovilih krepi dobre odnose z rejci. Tistim najbolj ambicioznim, ki načrtujejo vlaganja v posodobitev in novogradnje objektov, skupaj z zadrugo ponujajo pomoč pri pridobivanju ugodnih finančnih virov in administrativno pomoč pri pridobivanju potrebnih soglasij in dovoljenj.

»Želimo si, da se čim več naših rejcev in mladih naslednikov odloči za posodobitev svojih hlevov in novogradnje objektov v smeri trajnostnega razvoja piščancem prijazne reje ter s tem dolgoročno izboljšanje ekonomskega položaja,« poudarjajo v Perutninarski zadrugi Ptuj.

Ali Ukrajinci želijo res sto milijonov evrov kredita?

Pomurski vestnik je ta teden sicer poročal, da naj bi Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) zavrnila vlogo za sto milijonov evrov kredita holdingu MHP, ki je novi lastnik Perutnine. Ukrajinci naj bi trdili, da kredit potrebujejo za finančno podporo strategiji razvoja na trgih EU, dejansko pa naj bi s pridobljenim kreditom želeli financirati prevzem ptujske skupine.

Vendar so te navedbe v MHP označili kot neresnične, saj da so že zaključili s prevzemom in trenutno izvajajo izčrpen pregled proizvodne baze z namenom oblikovanja popolnega načrta preoblikovanja, ki ga bodo predstavili še letos.

Kot so še dodali, njihovi načrti na Ptuju niso odvisni od posojila EBRD, saj so v okviru načrtov za kapitalske izdatke. Glede vloge za kredit so pojasnili, da je bil sestanek upravnega odbora EBRD na to temo maja preložen, zato do odločitve še ni prišlo. V nobenem primeru pa odločitev ne bo vplivala na njihove načrte, še piše STA.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kateri veliki ptič je najbolj značilen za Prekmurje?

Starejše novice