Ko sneg pobeli zemljo in 'stisne' mraz, pokrajina postane še veliko bolj slikovita. To nedvomno velja za te izletniške točke, ki jih mora obiskati vsak pravi ljubitelj zime.

1. Slap Peričnik

Slap Peričnik je s svojimi 52 metri eden izmed najvišjih slovenskih slapov, ki iz obvisele doline teče v ledeniško dolino Vrata, kjer se izliva v potok Bistrica. Sodi med najbolj znane slapove v Sloveniji, tudi zaradi dih jemajočih podob, ki jih na slapu izrišejo nizke temperature.

2. Zelenci

Zelenci so talni izvir Save Dolinke, ki se nahaja v občini Kranjska Gora. Tu voda privre na dan iz do dveh metrov globokega jezera zelene barve. Zaradi te izrazito zelene barve je izvir tudi dobil svoje ime. Naravni rezervat Zelenci odkrijete takoj za vasjo Podkoren, ob cesti iz Kranjske Gore proti Ratečam.

3. Klevevž

Klevevž je kraj na Dolenjskem, kjer potok Radulja v srednjem toku ustvarja prebojno sotesko z manjšimi slapiči, ki ga omenja že Janez Vajkard Valvazor v svoji Slavi vojvodine Kranjske. Ob vznožju zadnjega slapu je na desnem bregu potoka bazen, v katerem se zbira voda izvira Klevevška toplica, ki na dan priteče s temperaturo 24,8 stopinj Celzija.

4. Črno jezero na Pohorju

Črno jezero leži na gozdnatem slemenu med Tremi Kralji in Osankarico na Pohorju na nadmorski višini 1197 metrov. Voda v njem je sicer kristalno čista, vendar se na dnu jezera kopičijo organski odpadki rastlin in živali ter ustvarjajo debelo plast temnega mulja, ki daje jezeru značilno črno barvo.

5. Planina Zajamniki

Planina Zajamniki se nahaja na skrajnem južnem robu planote Pokljuke. Gre za lažje dostopno lokacijo, brez izrazitih vzponov in spustov, ki vas bo najbolj navdušila po obilnem sneženju.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice