Vir: Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož
Trenutno najstarejša punčka, ki jo hranijo v Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, je stara 100 let.

V Pokrajinskem muzeju Ptuj - Ormož, enoti Ormož, veliko pozornosti posvečajo proučevanju in zbiranju otroških igrač. V ta namen so že leta 2004 v muzejski enoti Ormož na ogled postavili razstavo »Dere sen jas mali bija, te je lüšno blo …« oziroma igrače in igre našega otroštva. 

Zdaj se obeta nova razstava »Pisani svet pupik«, ki javnosti predstavila punčke, narejene iz različnih materialov, oblečene v oblekice različnih krojev, s čipkami in volančki, s spodnjim perilom, pletenimi copatki in jopicami, s posamično prišitimi laski, z ročno pobarvanimi obrazki ali industrijsko izdelane …

»Razstavljene bodo tudi stare fotografije deklic s pupami. Razstava bo prikazovala svet igrač punčk pred petdeset in več leti na širšem ormoškem območju,« za Ptujinfo razkriva etnologinja Nevenka Korpič iz Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Punčke spadajo med najstarejše igrače človeštva, že v prazgodovili so si deklice izdelovale lutke, s katerimi so posnemale podobe mamic, razkriva etnologinja. Lutke so našli tudi v piramidah, na Slovenskem pa se lutke oziroma pupike prvič omenjajo v času Primoža Trubarja. Prav slednji omenja Miklavža, ki je otroke obdaroval z lesenimi konjički in z lutkami.

Plastične igrače so se pojavile šele konec 19. stoletja.

Nekaj punčk že imajo v muzeju, še razkriva etnologinja: »Dobila sem jih od zbirateljev in informatorjev na terenu, otrok iz osnovnih šol. Zbiranje še poteka. Ljudje prinesejo punčko za potrebe razstave, po razstavi pa jo vrnemo. Trenutno najstarejša je stara 100 let.«

Razstava bo na ogled predvidoma od 8. marca 2021 naprej v prostorih Grajske pristave Ormož. Na razstavi bo možno punčko tudi posvojiti.

Vir: Pokrajinski muzej Ptuj - Ormož

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Kako je ime prekmurskemu glasbeniku Kreslinu?

Starejše novice