FOTO: Jure Banfi
Kot poroča Mariborinfo, so v uredništvo prejeli dve anonimni pismi staršev otrok Nogometne šole Nogometnega kluba Maribor, ki pričata o nasilju med mladimi nogometaši, domnevnem favoriziranju in celo snemanju med tuširanjem.

Stanje v Nogometni šoli Nogometnega kluba Maribor so starši v dopisu med drugim opisali tudi z besedami: »Ni vse zlato, kar je vijoličnega.« Zapisani so očitki, s katerimi smo soočili tudi vodstvo nogometne šole. Starši v anonimnem pismu očitajo tudi klientelizem, nestrokovnost, celo plačevanje za mesto v ekipi.

Direktor zavrača očitke o nestrokovnosti in favoriziranju

»Vsaka selekcija v nogometni šoli ima trenerja z ustrezno izobrazbo. To je predpogoj, saj v nasprotnem primeru ne bi pridobili licence za nastopanje v najvišjem nivoju tekmovanja pod okriljem NZS. V klubu delujejo še štirje dodatni trenerji, specializirani – dva za fizično pripravo in dva za delo z vratarji,« očitke o nestrokovnosti zavrača direktor Nogometne šole NK Maribor Sebastijan Harc in dodaja, da bi ob slabih trenerjih težko bili državni prvaki v mladinski, kadetski in U15 selekciji.

V pismu na trenerje nogometne šole letijo tudi očitki o 'kupovanju' mest v ekipi. »Pojavlja se praksa, da se točno ve, koliko stane mesto v ekipi in pri katerih trenerjih je to možno kupiti ter na kakšen način se to splača,« so zapisali starši v anonimnem pismu.

»Na te klevete ne bi odgovarjal, zaupam trenerjem. Ne vem, ali bi lahko bili ves čas in vsa zadnja leta v samem slovenskem vrhu z mladinskimi selekcijami z 'nekvalitetnimi' igralci, ki so si 'kupili' mesto v naših ekipah,« odgovarja direktor nogometne šole, ki očitke o favoriziranju določenih nogometašev pripisuje veliki selekciji znotraj šole, zaradi katere številni nogometaši ne dobijo toliko priložnosti, kot bi si želeli. 

Nešportno obnašanje in pretepi med pripravami

Zapis priča tudi o domnevno vse bolj nešportnem obnašanju nogometašev mlajših selekcij mariborskega nogometnega ponosa. »Igralci bežijo iz sob, internatov in se v tem času prepuščajo alkoholu in cigaretom. Igralci zanemarjajo svoje osnovne in srednje šole. Na tekmah želijo fizično obračunavati z gledalci, dopuščene so različne oblike nasilja. V slačilnici in sobah pa je tudi fizično nasilje,« pravi del zapisa v anonimnem pismu.

Po neuradnih informacijah s katerimi razpolaga Mariborinfo, je v zadnjih mesecih res prišlo do nasilnih incidentov med mlajšimi nogometaši. Tako sta med pripravami kar v eni izmed sob fizično obračunala nogometaša mlajših selekcij, v jesenskih mesecih pa se je podoben incident zgodil v nekoliko starejši selekciji, zaradi česar sta bila vpletena dva meseca tudi suspendirana.

»Na nešportno obnašanje v vsakem primeru odreagiramo, na različne načine glede na kršitev oziroma situacijo. Sankcije so od prepovedi treniranja, do nenastopanja na posamezni tekmi. V vsakem primeru se predhodno pogovorimo s starši o sankciji. Ob nasilju v ekipi podobno odreagiramo s pogovorom z otroki in s starši, nato sledi katera izmed oblik sankcioniranja,« pojasnjuje Harc, ki je povedal, da so v zadnjih treh letih iz nogometne šole izključili enega fanta zaradi nespoštovanja pravil obnašanja.

Domnevno snemanje med tuširanjem in izsiljevanje

Anonimno pismo v zaključku govori o skrajno občutljivih dogodkih v slačilnici ene izmed mlajših selekcij. »Pojavlja se tudi oblika nasilja v obliki prisilnega snemanja otrok, katar se ti preoblačijo in tuširajo. Posamezniki snemajo svoje igralce in jim nato grozijo, da bodo njihove posnetke objavili na socialnih omrežjih. Ne morete si predstavljati, kakšne posledice lahko ima to za te otroke v teh občutljivih letih. Prišlo je celo tako daleč, da starši umikajo svoje otroke iz selekcij,« so o domnevnih dogodkih zapisali starši.

»V nogometni šoli z dogodki medsebojnega snemanja otrok v slačilnici nismo bili seznanjeni,« nam je odgovoril Harc in poudaril, da zadevo preverjajo in bodo primerno ukrepali. Ob tem v nogometni šoli dodajajo, da je slačilnica še posebej občutljiva stvar, kjer trenerji mladih nogometašev ne želijo pretirano nadzorovati.

Direktor nogometne šole ob tem poudarja, da imajo zgledno sodelovanje s starši, ki si ga želijo nadgrajevati. »Pisarna nogometne šole je odprta za vse starše, za njihova vprašanja, kritike, očitke in tudi za pohvale,« je povedal Harc.

Komentarji (0)

S klikom na gumb Komentiraj se strinjate s pravili komentiranja.

Priimek aktualnega predsednika države?

Starejše novice